FOTO: Úvodný program na jarmoku vyvrcholil× Sisou na veži

TÉMA TÝŽDŇA
15 /

357.Radvanský jarmok začal oficiálne 12.septembra a pokračuje až do nedele. Našťastie dážď v piatok popoludní ustal a k večeru sa vyčasilo.

Na slávnostnom „jarmočnom“ zhromaždení v priestoroch Cikkerovej siene na Radnici privítali  aj zástupcov partnerských miest, ktorí sú tradičnými návštevníkmi Radvanského jarmoku.

Pred zahájením hlavného programu o 17:00 hod sa zrazu vyčasilo a odrazilo sa to hneď aj na množstve ľudí, ktorí zaplnili Námestie SNP pred hlavným javiskom. K nemu za potlesku prítomných dorazil rôznofarebný Vareškový sprievod, v ktorom boli okrem Banskej Bystrice aj okolité obce s ich tradičnými ľudovými predstaviteľmi, sprevádzanými hercami Bábkového divadla na Rázcestí na vysokých chodúľoch.

Slávnostný otvárací ceremoniál patril Jej veličenstvu Vareche Varechovnev réžii Michala Ďuriša. Kultúrny program potom doplnil moderný folklór v rytme Bandy a CreDance, speváčka Sisa Sklovská a banskobystrickí interpreti Družina s  HitBand.

O 21:00 hod potom všetkých čakalo prekvapenie na šikmej Hodinovej veži. Väčšina divákov očakávala svetelnú show, ale napokon na osvietenú ochozu veže vyšla Sisa a návštevníkom Radvanského jarmoku zaspievala. Potom si ešte zabubnoval primátor Gogola…

V sobotňajšom kultúrnom programe zaujmú známe melódie bez použitia hudobných nástrojov Otto Voce a cappella, Program časopisu Slovenka s Petrom Cmoríkom, Marcelou Laiferovou či Jakubom Petraníkom a  koncert legendy českej pop music Dalibora Jandu s Jiřinou Annou Jandovou.

Tradícia starodávnych bábkarov a komediantov ožije v priestore Barbakanu, kde si pamiatku významného slovenského bábkara Antona Anderleho organizátori uctia bábkovou hrou Divadla Tyjátr „Herkules alebo dobytie pekla“, ktorú hrávali viaceré generácie bábkarskej rodiny Anderlovcov.

Radvanský jarmok pokračuje aj v sobotu pod zamračenou oblohou zrána opäť v daždi, ktorý by sa mohol v priebehu dňa rozplynúť. V nedeľu popoludní jarmok končí. Na návštevníkov v každom počasí čakajú stánky s množstvom zaujímavých výrobkov a občerstvením, kolotoče a dobrá zábava.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová