FOTO: Upravený mestský park kvitne a poskytuje príjemný oddych

SPRÁVY
0 /

Vybrali sme sa do mestského parku nazývaného Bystričanmi aj Leninov za rozkvitnutou dvojfarebnou čerešňou, ktorú po rozkvitnutej v Kapitulskej považujeme za jeden z najkrajších stromov v meste pod Urpínom. Aj keď ružová časť sakury je ešte len v rozpuku, prekvapil nás upravený a čistý park.  

Nový riaditeľ mestskej organizácie ZAaRES Ivan Šabo nám vysvetlil, o čo ide:

„Na čistenie a úpravy v mestskom parku sme využili dohodu s Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Kráľovej, podľa ktorej odsúdení s ľahšími trestami  nám pomáhajú pri hrabaní lístia, kosení trávy, maľovaní lavičiek a iných sezónnych prácach. Musím vysloviť spokojnosť s ich prácou, ktorej výsledky si pochvaľujú aj Bystričania. Rovnako sme postupovali i v parku pod Pamätníkom SNP a pokračujeme aj v iných častiach mesta.“

Aj keď v mestskom parku by sa zišlo vymeniť rozpukaný asfalt na chodníkoch, osadiť nové lavičky, opraviť sochy či osadiť zopár malých fontán, tá čistota trávnikov i upravené  nezarastené chodníky v kombinácii s kvitnúcimi stromami či kvetmi a nádherne zelenou trávou posiatou žltou púpavou „bije“ do očí. Nečudo, že malí i veľkí návštevníci sa tu prechádzajú a oddychujú na lavičkách.

Onedlho budú mať okrem zelených ihličnanov všetky ostatné  stromy aj listy, takže park získa ešte prívetivejšiu tvár. Pritom stačí tak málo. Aby mala verejná zeleň svojho pána a ten sa o ňu v rámci svojich možností staral.

Nový vietor v ZAaRESe po nástupe nového vedenia cítiť aj pri jarnom kosení trávnikov, ktoré začalo už tento týždeň kontinuálne v celom meste s novou technikou. Ak sa podarí samospráve získať na obnovu historických parkov v našom meste eurofondy, spokojnosť obyvateľov i návštevníkov Banskej Bystrice by bola ešte väčšia.  

Pokiaľ ste sa ešte neboli prejsť v mestskom parku, nájdite si chvíľku, lebo radšej raz vidieť a skúsiť si to, ako stokrát počuť. Zatiaľ sa pokochajte našou fotogalériou.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová