FOTO: UMB začala nový akademický rok oslavou 25. výročia založenia a odhalením sochy M. Bela

SPRÁVY
1 /

Banskobystrická Univerzita Mateja Bela mala v utorok sviatok. Otváral sa nový akademický rok 2017/18, oslavovalo 25. výročie založenia UMB a pred Filozofickou fakultou na Tajovského ulici sa odhaľovala socha Mateja Bela, po ktorom je naša univerzita pomenovaná.

 Slávnostného zhromaždenia v aule Beliana sa okrem funkcionárov, pedagógov a študentov UMB zúčastnili predstavitelia ďalších slovenských univerzít, štátnych a samosprávnych inštitúcií a množstvo ďalších hostí, vrátane bývalých rektorov a primátorov mesta. Prítomní mohutným potleskom privítali olympijského víťaza v chôdzi na 50 km Mateja Tótha. S áriou Zuzanky z opery Figaro vystúpila operná diva – absolventka UMB Adriana Kučerová.

Rektor UMB Vladimír Hiadlovský vo svojom prejave citoval z diela Mateja Bela, ktorého meno je späté s Banskou Bystricou a univerzitou. Okrem iného uviedol:

„Jeho veľkosť by sme si mali pripomínať a jeho odkazom sa nechať oslovovať. Táto veľká postava našich dejín si zaslúži mať v Banskej Bystrici pamätník. Osud ma zaviedol k akademickému sochárovi Petrovi Gáspárovi. Mojou myšlienkou bol nadšený a pomerne rýchlo sme našli spoločnú reč v realizácii zámeru. Dal som si osobný záväzok pokryť náklady tohto umeleckého diela zo sponzorských príspevkov. Oslovil som niekoľko úspešných absolventov našej univerzity, partnerov a spolupracovníkov. Boli to príjemné osobné stretnutia, ktoré sa stretli s pochopením. Chcem sa všetkým poďakovať, mnohí sedia v tejto aule a výsledné dielo dnes odhalíme.“

 V aule sa premietol dokumentárny film o štvrťstoročí UMB.  Vysokoškolské vzdelávanie má v Banskej Bystrici viac ako šesťdesiatročnú tradíciu. Vyššia pedagogická škola, predchodkyňa dnešnej Pedagogickej fakulty, vzdeláva budúcich učiteľov od roku 1954.

V roku 1973 bolo v Banskej Bystrici zriadené detašované pracovisko Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Bratislave, z ktorého v roku 1977 vznikla Fakulta ekonomiky služieb a cestovného ruchu. Ďalšie štyri z dnešných šiestich fakúlt vznikli v deväťdesiatych rokoch. Meno Mateja Bela nesie univerzita od roku 1992.

S prejavmi vystúpil aj podpredseda vlády SR Peter Pellegrini a prvý viceprimátor mesta Jakub Gajdošík. Pri príležitosti 25. výročia univerzity rektor Vladimír Hiadlovský udelil ocenenia vybraným pedagógom a vedeckovýskumným pracovníkom školy.

Napriek dažďu sa po slávnostnom ceremoniáli odhalila bronzová socha Mateja Bela na mramorovom podstavci v prítomnosti jej tvorcu akademického sochára Petra Gáspára a architekta Martina Somoru. Sochu odhalil rektor Vladimír Hiadlovský spolu s podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim.

„Som hrdý, že som mohol byť na oslavách štvrťstoročnice mojej alma mater. Pocity sú ale dnes príjemnejšie, ako kedysi, pretože keď som sem chodil ako študent, tak väčšinou som sa aj bál, keď som išiel na zápočet alebo skúšku. Dnes sú stretnutia s ľuďmi, ktorí ma učili, na úplne inej úrovni a sú veľmi príjemné. Želám univerzite, aby aj ďalších 25 rokov bolo pre ňu veľmi úspešných,“

povedal Peter Pellegrini po slávnostnom akte.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a TASR