FOTO: Študenti z 12 krajín predstavili na bystrickej Radnici svoje domoviny a jedlá

SPRÁVY
0 /

Na banskobystrickej Radnici sa v utorok stretli zahraniční študenti s našimi na podujatí International Village. Organizátorom podujatia je ESN UMB – Erasmus Student Network UMB.

Erasmáci si pripravili prezentáciu svojej krajiny aj s ochutnávkou kulinárskych špecialít. Zaujímavého večera sa zúčastnili študenti 12 krajín – okrem Slovenska aj Azerbajdžan, Bulharsko, Francúzsko, Litva, Lotyšsko, Nemecko,  Rumunsko, Rusko, Španielsko, Taliansko a Ukrajina.

„ESN je medzinárodná nezisková organizácia. Staráme sa o zahraničných študentov, ktorí prídu k nám. študovať cez program Erasmus. Táto akcia sa volá International Village a každá krajina s jej zástupcami sa prezentuje aj s ochutnávkami ich národných jedál a nápojov, prípadne môžu niečo zaspievať či zatancovať,“

uviedla pre náš portál Veronika Valčáková z ESN.

Zahraniční študenti prišli k nám v prvom rade študovať, ale chcú spoznať aj našu kultúru. Preto im ESN organizuje výlety po Slovensku i do okolitých krajín, aby poznávali nových ľudí, organizuje pre nich rôzne akcie, ako bola aj tá utorková na bystrickej Radnici.

Na úvod vystúpili tanečníci z FS Mladosť. Potom nasledovali prezentácie krajín prítomných študentov s ich typickými prvkami, od kultúry, histórie, architektúry, prírody až po šport či kulinárstvo. Predstavovanie krátkeho videa prebiehalo v angličtine, viacerým študentom nechýbal vtip a nadhľad, takže to bolo celkom zaujímavé i zábavné.

Niektorí študenti si zvoli za prezentáciu aj spev či miestny tanec. Na záver mohli všetci ochutnať pri  stoloch s vlajkami jednotlivých štátov národné jedlá, ktoré pripravili samotní študenti. Boli rôznorodé, ale nám chutilo…

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová