FOTO: Stovky Bystričanov so sviečkami na Námestí SNP

SPRÁVY
62 /

V rovnaký čas sa v pondelok večer na bratislavskom a banskobystrickom Námestí SNP zišli zväčša mladí ľudia, aby so sviečkami v rukách vyjadrili svoj postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany – Naše Slovensko. V meste pod Urpínom bola organizátorom akcie Občianska platforma NIE V NAŠOM MESTE.

V rukách účastníkov mítingu  horeli sviečky

Na Námestie SNP v Banskej Bystrici prišli stovky občanov všetkých vekových skupín, medzi ktorými prevažovali mladí ľudia. Vyjadrili presvedčenie, že nenávistné prejavy voči menšinám na Slovensku, obdiv k slovenskému klérofašistickému štátu alebo neschopnosť riešiť reálne potreby ľudí na Slovensku nepatria do Národnej rady SR. Upozornili na riziká spojené s postupným etablovaním extrémistických strán ako akceptovanej politickej alternatívy v podobe volebného úspechu Mariana Kotlebu  ĽSNS..

Dorota Martincová za organizátorov uviedla:

„Solidarita, porozumenie a tolerancia dostali v parlamentných voľbách na frak. História ukázala, aká nebezpečná je pštrosia politika, preto treba vytiahnuť hlavy z piesku a povedať fašizmu nie!“

Transparenty s podobným znením sa ocitli nad hlavami niektorých účastníkov stretnutia slobodomyseľných  ľudí. Každý mal v ruke zapálenú sviečku či kahanec, ktorú potom položil na mramorový kruhový podstavec pred fontánou, čím vznikol svietiaci kruh.

Básnici Generácie NULA Miroslav KapustaPeter Papšo zarecitovali vlastné básne napísané pre takúto príležitosť. Na záver si prítomní občania zaspievali slovenskú hymnu a zatlieskali všetkým, ktorí s nimi zdieľajú rovnaký názor na povolebnú situáciu.

Prišli aj prívrženci ĽSNS

Hoci celú akciu sledovali hliadky mestskej i štátnej polície, v dave sa objavili aj Kotlebovi prívrženci. Redaktor Priekopníka Miroslav Pôbiš rozdával letáky s otázkou „Kto platí protest?“.

Na letáku bol skopírovaný internetový text o projekte OZ QUO VADIS v angličtine, ktorý sa zaoberal analýzou Banskobystrického samosprávneho kraja po voľbách v roku 2013, keď sa županom stal Marian Kotleba.

Míting na Námestí SNP však nemal nič spoločné s týmto, projektom, ale s výsledkami sobotňajších parlamentných volieb. Jeho účastníci prišli na základe výzvy OZ Nie v našom meste a nikto ich za to neplatil, uvedené letáky považovali za provokáciu, čo dali najavo ich autorovi.

Medzi účastníkmi stretnutia, rozdávačom letákov a priaznivcami Kotlebu vznikla slovná potýčka. Zapojili sa do nej mladík v bunde s odznakom ĽSNS a dievčina, ktorá sa na jednej strane snažila diskutujúcich upokojovať, ale zároveň provokovala tých druhých. Napokon sa účastníci mítingu v dolnej časti námestia k týmto provokatérom obrátili chrbtom a pokojne ukončili svoje stretnutie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová