FOTO: K Španej Doline patrí banícky štiarc

SPRÁVY
0 /

Penzión Klopačka v Španej Doline a pravý banícky štiarc. To bola sobotňajšia Špania Dolina, do ktorej zavítalo mnoho turistov aj z Banskej Bystrice, pričom viacerí sem prišli z Fizolňového dňa v Kynceľovej.

V Klopačke sa varil a ochutnával štiarc na tradičnom letnom podujatí, ktoré organizuje penzión v spolupráci s obcou Špania Dolina. Vo varení baníckej dobroty súťažili jednotlivé družstvá, ale ochutnávali ju všetci návštevníci.

Podujatie moderoval principál Divadla pod balkónom z Banskej Bystrice Ján Haruštiak. Nechýbala dobrá hudba, spev ani tanec.  Spokojný bol aj  hlavný organizátor  Milan Vigaš. Starostka obce Martina Wilhelmerová varila štiarc ako členka jedného zo súťažných družstiev

Špaňodolinský štiarc je staré banícke jedlo, ktoré varievali ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno alebo si ho brávali so sebou do bane.

Robí sa z oškrabaných nadrobno nakrájaných zemiaky. Tie sa varia v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené.  Nasype sa do nich hrubá múka a do hrnca sa zapichne hrubý papek na miešanie tzv. štiarcovník  Zmes sa varí bez miešania, pokiaľ sa zemiaky ešte  nerozvaria.

Potom sa vodu scedí a zmes sa mieša štiarcovníkom dovtedy, kým z nej  neostane hladké cesto. Medzitým sa v inej rajnici rozpraží slanina s cibuľou alebo maslo. Cesto sa trhá na kúsky podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom za občasného pomiešania a porcuje sa.

Receptov je viac, môžete si to vyskúšať doma, ale najlepší štiarc majú v Španej Doline.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová