FOTO: Na sobotu sa pripravuje otvorenie detského ihriska Žihadielko na THK

SPRÁVY
1 /

V sobotu 25. júna o 10:00 bude na THK 13 rušno. Spoločnosť LIDL slávnostne odovzdá mestu Banská Bystrica nové detské ihrisko Žihadielko za víťazstvo v hlasovaní miest nad 29.000 obyvateľov.

Projekt spoločnosti LIDL poskytuje desiatim víťazným mestám výstavbu detských ihrísk  tzv. Žihadielok. V každej kategórii ich získali dve mestá s najvyšším počtom hlasov. Banskobystričania vyhrali Žihadielko vďaka 81.232 hlasom pred Bratislavou – Dúbravkou so 77.499 hlasmi.

Vďaka tomuto úspechu veselé a hravé motívy s podobizňami rozprávkovej Včielky Maji potešia na THK 13 nejedného malého Banskobystričana. Na ihrisku o rozmere 16 x 20 metrov nebude chýbať pieskovisko, preliezačky, hojdačky, hrad, gymnastické zostavy, kolotoč, stojany na bicykle i lavičky.

 

Mesto pôvodne vytypovalo dve lokality, ktoré spĺňali podmienky súťaže – verejné priestranstvo na ulici THK na Fončorde a v starej Sásovej medzi Ďumbierskou a Gerlachovskou ulicou. Keďže napokon to bola Fončorda, v Sásovej sa už medzitým z mestského rozpočtu postavilo detské ihrisko Spiderman a nedávno podobné na Tulskej. Ďalšie nové detské ihriská pribudnú aj v ostatných  mestských častiach.

Na sobotu od 10:00 hod. sa na THK 13 pripravuje veľkolepé otvorenie Žihadielka s bohatým programom pre celé rodiny. Symbolický kľúč od nového detského ihriska odovzdá primátorovi mesta Jánovi Noskovi obchodný riaditeľ spoločnosti LIDL Filip Dvořák. Po celý deň tu na malých návštevníkov čaká množstvo prekvapení, hier a občerstvenie. Prídu aj obľúbení veselí Trpaslíci z RTVS, ktorí boli aj pri otváraní prvého Žihadielka v Pezinku.

 

V utorok sme na stavenisku THK 13, kde sa všetko pripravuje na sobotňajšie otvorenie Žihadielka, stretli miestneho poslanca Daniela Karasa, ktorý sleduje nielen výstavbu tohto nového detského ihriska, ale zabezpečuje aj obnovu vedľajšieho pre staršie deti.  

Poslanec Karas pre náš portál uviedol:

„Som strašne rád, že Banská Bystrica vyhrala Žihadielko. Chcem ešte raz poďakovať všetkým Bystričanom i obyvateľom okolitých obcí za hlasy a hlavne za to, že sa dokázali spojiť pre dobrú vec. Mrzí ma, že v sobotu som mimo SR a nebudem na slávnostnom otvorení, ale verím, že všetci sa tu dobre zabavia a toto detské ihrisko bude slúžiť malým Bystričanom a ich rodičom.“

Vedľa staveniska pre Žihadielko sa pracovalo aj na obnove hracích prvkov pôvodného detského ihriska, ktoré dnes slúži hlavne starším deťom na hranie a dospelým na oddych. Daniel Karas nám to vysvetlil slovami:

„Okrem hracích prvkov sa obnovuje aj oddychová zóna s lavičkami. Dáme to ešte na komplet vykosiť a umiestnime tu črepníky s kvetmi. Prídu sem i žiaci zo ZŠ Spojová, ktorí v spolupráci so ZAaRESom vymaľujú betónové múriky a stĺpy obrázkami na motívy rozprávky o Včielke Maji. Budú teda živé obe detské ihriská.“

V sobotu platí pozvanie na otvorenie detského ihriska Žihadielko na THK 13 pre všetkých malých i veľkých Bystričanov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová