VIDEO, FOTO: So Smerom vítalo školský rok vyše 5-tisíc Bystričanov

SPRÁVY
15 /

Utorok 2.septembra patril v Banskej Bystrici otváraniu nového školského roka s ministrom školstva Petrom Pellegrinim. Podvečer pod Pamätníkom zasa Bystričanom a XVII.ročníku tradičnej akcie Rozlúčka s prázdninami alebo Hurá do školy, ktorú vznikajúco zorganizoval banskobystrický SMER-SD spolu so svojimi poslancami v mestskom zastupiteľstve

Už od 16-tej začali v parku pod Pamätníkom SNP zábavné hry a súťaže pre deti. Spolu so svojimi rodičmi sa ich postupne nazbierali tisícky. Nechýbali atrakcie ako bungee run, ródeo býk, koníky, skákacie hrady či šmýkalky. K tomu sladkosti a chutné občerstvenie pre malých i veľkých.

Na hlavnom pódiu prebiehala spevácka súťaž Bystrická superstar pre malé hudobné talenty s porotou, v ktorej zasadli aj poslanci mestského zastupietľstva, niektorí pomáhali zvládnuť nával detí pri atrakciách.

Pred pol ôsmou vyšiel na pódium minister školstva Peter Pellegrini:

„Vítam medzi nami všetkých Bystričanov a najmä deti, pre ktoré dnes začal nový školský rok. Želám vám dobrú zábavu pri rozlúčke s prázdninami, ktorú organizuje SMER-SD každý rok v Sásovej, ale teraz sme sa rozhodli pre park pod Pamätníkom SNP. kde sme pred pár dňami oslávili 70.výročie SNP.“

Nie všetky bystrické deti sa rozlúčky s prázdninami mohli zúčastniť. Práve tie z pódia pozdravil riaditeľ banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko a požiadal divákov, aby ich na diaľku pozdravili potleskom:

„Dnes nemohol začať školský rok pre choré deti, o ktoré sa staráme aj v našej nemocnici. Nech z tohto miesta aj pre ne zaznie hudobný pozdrav s prianím skorého uzdravenia, aby mohli čoskoro spolu s ostatnými zasadnúť do školských lavíc.“  

Potom prišla na pódium hlavná hviezda večera – skupina skupiny DESMOD s akustickým koncertom. Spevák Kuly, s ktorým vystupovala priateľka Lucia, postupne predstavil svojich hostí. To sa už v parku pod Pamätníkom zhromaždilo okolo 5-tisíc Bystričanov, stojac na trávniku či sediac na veľkom schodišti po Pamätníkom SNP.

Desmod priniesol do Banskej Bystrice svoje hity a skvelú zábavu. Spolu s Kulym a vynikajúcimi hudobníkmi spievalo nielen mladé obecenstvo, ale aj staršie ročníky. Bol to jedným slovom nádherný koncert, ktorý rozohrial všetkých prítomných Bystričanov. Nečudo, že Desmod musel po veľkom aplauze pridávať skladby navyše.

Krátko pred deviatou večer pozval Peter Pellegrini na pódium podpredsedníčku NR SR Janu Laššákovú, predsedu Okresnej organizácie SMER-SD Miroslava Čellára a poslancov mestského zastupiteľstva Ladislava Topoľského, Jakuba Gajdošíka, Jána Šaba, Daniela Karasa, Tomáša Novanského, Michala Škantára, Andreja Refku, Ladislava Slobodníka, Mariána Hlaváča a Marcela Pecníka, ktorí spoločne s Bystričanmi odrátavaním presne o 21:00 hod. spustili najväčšiu atrakciu večera Pyromuzikálny ohňostroj.

Bodkou za akciou bol úžasný hudobný ohňostroj

Zahájenie nového šk. roku (31)

 

Za majestátnych zvukov skladby Storm z Vivaldiho Štyroch ročných období sa spustilo nádherné divadlo s kanonádou špeciálnych pyrotechnických efektov. Viacerým fantastické žiarivé obrazce na večernej oblohe doslova vyrážali dych, čo po skončení predstavenia ocenili malí i veľkí Bystričania potleskom.

Bol to úžasný bystrický vstup do nového školského roka 2014/15. Na budúci rok sa podľa Pellegriniho úspešnú Rozlúčku s prázdninami pod Pamätníkom SNP zpripravia opäť.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová