FOTO: So skládkou v osade Senica je to lepšie, pribudlo paintballové ihrisko

SPRÁVY
0 /

Rómska osada v mestskej časti Senica blízko bývalej cementárne donedávna pripomínala skládku odpadu. Dnes to tu vyzerá lepšie, aj keď životný štýl miestnych obyvateľov sa len tak jednoducho zmeniť nedá. Novinkou je nove paintballové ihrisko pod osadou.

Začiatkom júna miestni Rómovia v spolupráci s mestom začali likvidovať nelegálne skládky v okolí osady. Aj teraz sú veľké kontajnery plné odpadu. V osade vidno staré drevené okná, z ktorých separované drevo poslúži ako zásoba na zimné kúrenie. Po osade voľne pobiehajú psy, s nelegálnymi stavbami sa bude musieť nejako vysporiadať mesto.

Osada na Cementárenskej spolu s ďalšou na Hrbe patria medzi najznámejšie v Banskej Bystrici.

„Pravidelne tu hliadkujú príslušníci Mestskej polície. Po likvidácii najväčších čiernych skládok je tu aký-taký poriadok, aj keď miestni Rómovia sú zvyknutí na neporiadok okolo svojich obydlí. Bývajú v nelegálnych stavbách, nie je k nim vybudovaná kanalizácia. My dohliadame okrem poriadku aj na bezpečnosť pohybu občanov a ochranu životného prostredia  v tejto časti mesta,“

uviedol zástupca náčelníka banskobystrickej Mestskej polície Pavol Slovák, s ktorým sme sa boli pozrieť na aktuálnu situáciu v mestskej časti Senica.

S dodržiavaním čistoty a poriadku v osade na Cementárenskej ulici pomáha miestnym Rómom občianske združenie Kultúrne združenie Rómov SR spolu s pracovníkmi Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ Banská Bystrica. Mestská polícia uvažuje aj o zavedení kamerového systému, prostredníctvom ktorého by sa dala efektívnejšie kontrolovať bezpečnosť i vytváranie prípadných ďalších čiernych skládok v okolí.

Pod osadou sme objavili nové paintballové ihrisko. Po vyčistení od nelegálnych skládok v tomto priestore je to celkom príjemné prekvapenie. Nadšenci z Paintball Banská Bystrica tu vytvorili pre priaznivcov tohto bojového športu celkom zaujímavé podmienky. Opustené stavby s novými prvkami síce nesú stopy po zásahoch farebných striel, ale vyzerá to tu omnoho lepšie, ako predtým.

Aj takéto aktivity prispievajú ku skultúrneniu  prostredia okolo senickej rómskej osady, ktorá tak nemusí byť strašiakom pre ostatných Bystričanov.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová