FOTO: Slávnostné odovzdávanie nemeckých diplomov študentom GAS

SPRÁVY
2 /

Štátna vedecká knižnica bola v pondelok svedkom slávnostného odovzdávania diplomov o vykonaní nemeckej jazykovej skúšky DSD II. Tie umožnia študentom Gymnázia Andreja Sládkoviča  (GAS) uchádzať sa o vysokoškolské štúdium v Nemecku a lepšie uplatnenie na pracovnom trhu.

Slávnostnú atmosféru dotvoril krátky kultúrny program v podaní samotných študentov. Riaditeľka GAS PadDr. Iveta Šanderovápre náš portál uviedla.

„My už od roku 1997 máme toto zameranie na nemčinu a úspešne sme to odvtedy rozvinuli. Diplom DSD II. je niečo viac, ako naša maturita z nemčiny a otvára to našim študentom lepšie možnosti  uplatnenia sa v nám najbližších krajinách Európy.“

Nemecká strana zabezpečuje materiálne podmienky, lektorov, odbornú literatúru a sú Gymnáziu Andreja Sládkoviča veľmi nápomocní. V pondelok dostávali diplomy druháci a tretiaci. Jazyková skúška Deutsches Sprachdiplom II. Zodpovedá jazykovej úrovni C1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre cudzie jazyky.

Pani učiteľka Claudia Morgenstern si pochvaľuje dobrú spoluprácu s nemeckými partnermi: „Tá spolupráca je tak dobrá, že nám bezplatne pomáhajú s materiálmi na vyučovanie, poskytujú rôzne semináre pre našich učiteľov nemeckého jazyka s cestou a ubytovaním v Nemecku. Za diplomy študenti neplatia, ako je to inde zvykom a platia vo všetkých nemecky hovoriacich krajinách.“

Študenti môžu s týmto diplomom v Nemecku aj pracovať. Tí najlepší dostávajú aj štipendiá, teraz je napríklad jedna bystrická študentka v Drážďanoch. GAS spolu s nemeckou lektorkou vyberá každý rok najlepšieho študenta nemeckého jazyka na letnú akadémiu  v Nemecku.

Tento týždeň dostalo nemecké diplomy 15 študentov z GAS a ďalší z Evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici. Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na slávnosti, v meste pod Urpínom máme šikovných študentov perfektne ovládajúcich nemecký jazyk, čo je pre nich veľký bonus k nájdeniu širokého  uplatnenia aj mimo hraníc Slovenska.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová