FOTO: Skvelý Ľupčiansky vínny festival  

SPRÁVY
0 /

V sobotu sa v parku v Slovenskej Ľupči konal 1.ročník Ľupčianskeho vínneho festivalu. Bolo to skvelé pohodové podujatie s dobrou náladou, čo si užilo aj viacero Bystričanov.

Hlavným organizátorom podujatia je Martin Hiadlovský z Hiadlovského dvora, kde vyrábajú chýrny syr Hiadlovec. Zastihli sme ho v plnej permanencii medzi návštevníkmi, o ktorých pohodu sa príkladne staral po celý čas. Pre náš portál uviedol:

„Jedná sa nám hlavne o dobrú náladu všetkých návštevníkov vínneho festivalu. Je venovaný priaznivcom kvalitného vína a fajného jedla. K tomu patrí aj dobrá hudba, v tomto prípade jazz Martin Uherek Quartet z Banskej Bystrice.“

Všetky vína, ktoré mohli návštevníci v ľupčianskom parku ochutnať na vínnu kartu a lebo si ich kúpiť, boli vyberané z piatich regiónov Slovenska, v ktorých dorábajú víno z vlastných viníc. Okrem ochutnávky ste sa dozvedeli zaujímavosti, aké odrody hrozna pestujú a čím sa vyznačujú jednotlivé kvalitné slovenské vína. Organizátori zo Slovenskej Ľupče využili dlhoročnú spoluprácu s vinármi z Malokarpatskej vínnej cesty.

„Všetky suroviny, ktoré máme na vínnom festivale, sú dodané od regionálnych farmárov, takže sa jedná o ich remeselné produkty, ktoré si sami dopestovali a dali do nich kus svojej životnej energie. Vidím, že ľudia majú o takúto akciu s dobrým vínom, jedlom a hudbou  záujem, je tu pohoda, takže budeme v tom pokračovať,“

dodal Martin Hiadlovský .

Mohli sme sa presvedčiť, že nielen vína  boli skvelé, ale aj špeciality z tunajšieho hovädzieho a jahňacieho mäsa, miestny syr špičkovej kvality Hiadlovec išiel na dračku. Zaujalo aj ukážkové majstrovstvo kuchárov s gruzínskymi špecialitami. A do toho všetkého úžasná hudba Uherekovcov…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová