FOTO: Skvelé podmienky v areáli zimných športov na plážovom kúpalisku

SPRÁVY
2 /

Malí i veľkí Bystričania denne smerujú na plážové kúpalisko. V januári s lyžami, korčuľami alebo sánkami do areálu zimných športov.

Originálna myšlienka riaditeľa mestskej organizácie ZAaRES Ivana Šaba sa ujala už začiatkom vlaňajšieho  decembra, keď sa na plážovom kúpalisku prostredníctvom dvoch snežných diel začala umelo zasnežovať lúka pri jazere.

Nebolo to jednoduché, pretože výroba umelého snehu si vyžadoval teplotu pod – 5 ºC, čo nebolo každý deň či noc. Napriek tomu sa pred vianočnými sviatkami podarilo nastriekať asi 2.000 m3 snehu, previezť ho okolo jazera, zhutniť a vytvoriť lyžiarsku stopu pre klasický i korčuliarsky štýl.

Vznikol 900 – metrový okruh pre bežkárov, zasnežená lúka so svahom pre sánkovanie, bobovanie a skoky na lyžiach. Hoci inde v meste nebol žiadny sneh, tu sa dalo užívať si bezplatne zimné športy. Keď  zamrzlo jazero, dalo sa na ňom korčuľovať.

V januári prišla riadna snehová nádielka, ktorá umožnila pracovníkom ZAaRES upraviť lyžiarske trate s lúkou a svahom pomocou prírodného snehu. Ten sa zasa podarilo odpratať z veľkej časti zamrznutého jazera, na ktorom sú tri hokejové ihriská a plocha pre verejné korčuľovanie. Skvelé podmienky pre zimné športy sem lákajú množstvo malých i veľkých Bystričanov.

„Upravujeme lyžiarske trate i lúku so svahom denne, keď napadne sneh, tak ho odhŕňame aj z ľadu na jazere. Pár dní sme mali pokazený ratrák, ale už je to v poriadku. Podarilo sa nám už namontovať osvetlenie veľkej časti lyžiarskej  trate a ľadovej plochy, takže sa tu dá športovať aj vo večerných hodinách, V sobotu a nedeľu to bude možné pre verejnosť iba do 13:00 hod, pretože tu budú biatlonové preteky žiakov o Weissmann pohár, inak potom každý deň,“

uviedol pre náš portál riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

Ako sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči, areál zimných športov na plážovom kúpalisku funguje perfektne. Upravené lyžiarske i sánkarské plochy spolu s ľadovou sú ideálnym priestorom pre šport, čo Bystričania s radosťou využívajú. Vo vedľajšej hale je bufet, takže sa tu dá počas otváracích hodín aj občerstviť.

Ak ste ešte neboli na zimnom plážovom kúpalisku, tak to skúste, oplatí sa to aj v mrazivých dňoch. Vstup je počas celej zimy voľný, treba si priniesť iba športové náradie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová