FOTO: Skvelá letecká show SIAF 2016 na Sliači v ideálnom počasí

SPRÁVY
3 /

Najväčšia letecká udalosť roka na Leteckej základni Sliač, ktorou je  SIAF 2016, v krásnom slnečnom počasí prilákala už prvý sobotňajší deň desaťtisíce návštevníkov z celého Slovenska i zahraničia. Zaujímavý program majstrov leteckého umenia pokračuje v nedeľu od desiatej.

Na tradičnom leteckom podujatí na Sliači sa divákom predstaví 50 pilotov či akrobatických skupín z 13 krajín. Slávnostného otvorenia na letiskovej ploche sa zúčastnil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini, minister obrany SR Peter Gajdoš, podpredseda NR SR  Andrej Hrnčiar, náčelník generálneho štábu OS SR Milan Maxim,  riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry a SIAF 2016 Hubert Štoksa, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, predstavitelia zahraničného diplomatického zboru a armád NATO, štátnej správy a samosprávy.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2016 otvoril minister obrany Peter Gajdoš:

„Nachádzame sa na mieste, ktoré pred 72 rokmi zohralo významnú úlohu v Slovenskom národnom povstaní. Toto výročie si pripomenieme na celonárodných oslavách SNP v neďalekej Banskej Bystrici. Osobne by ma potešilo, keby sme sa aj v pondelok stretli v takomto hojnom počte. Za seba a rezort obrany dávam prísľub, že si budeme ctiť a podporovať národné tradície a historické udalosti súvisiace so svojbytnosťou našej krajiny.. Sem patria aj MLD SIAF, ktoré sa konajú v srdci Slovenska. Tohto roku  Slovenská republika predsedá Rade Európskej únie, preti o vítam všetkých zahraničných účastníkov a hostí – welcome.“    

Hymnu SR zaspievali Horehronci v sprievode vojenskej posádkovej hudby, zaznel aj nádherný horehronský viachlasný spev piesne Na Kráľovej holi. Na letisku pristáli výsadkári s vlajkami všetkých zúčastnených krajín, na záver s veľkými vlajkami SR, EÚ a NATO.  

Potom začal bohatý sobotňajší letecký program. Desaťtisíce divákov videli sólové a skupinové akrobatické vystúpenia vojenských aj civilných pilotov z Európy a NATO. Letové a statické ukážky ponúkli viac ako stovku lietadiel. Zaujali stíhačky rodiny Mikojan Gurjevič (MiG – 15, MiG – 21 a MiG – 29),  Su 27 ukrajinského letectva, české Gripeny, MIG – 21 z Rumunska, vrtuľník Bell, slovenskí vojenskí piloti na MIG -29, L – 29 a ďalších strojoch, akrobatickí titáni Zoltán VerešKairys Jurgis, ale aj unikátni Očovskí bačovia či piloti Dušan ŠamkoJozef Vaško.

Špičkové akrobatické výkony predviedli letecké skupiny Patrulla Aguila zo Španielska, belgickí Červení diabli a na nových lietadlách aj vynikajúci Flying Bulls z Česka, rovnako ako  ďalší piloti majstrovsky ovládajúci svoje stroje. Veľkou atrakciou na statických ukážkach bol americký obrí bombardér B – 52, ale aj ďalšie lietadlá či vrtuľníky. Príslušníci policajných a záchranných zložiek sa predviedli na zásahových ukážkach.

Napriek veľkému náporu divákov organizátori výborne zabezpečili dopravu so záchytnými parkoviskami, vrátane občerstvenia na letisku, ktoré malo dobrú logistiku – nápoje na žetóny a jedlo zvlášť. Treba oceniť angažovanie domácich firiem v stánkoch s občerstvením, ako napríklad pivovar Urpiner či Grill Bar Podlavice so šéfkuchármi Michalom Antolom a Jánom Michnom, ale aj ďalšie prevádzky. K dispozícii je množstvo atrakcií pre malých aj veľkých návštevníkov na celej letiskovej ploche.

Letisko je otvorené pre divákov aj v nedeľu 28. augusta  od 8:00 do 18:00 hod., pričom podobný program ako v sobotu so všetkými leteckými esami  začína  od 10:00 hod.  Podujatie moderuje Roman Bomboš z RTVS, o dobrú náladu sa stará Rádio Vlna. Vzhľadom na pomerne vysoké teploty počas dňa treba dodržiavať pitný režim a chrániť sa pred intenzívnymi slnečnými lúčmi.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová