FOTO: SIAF 2015 v plnom prúde

SPRÁVY
1 /

Jubilejný 5 ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na Sliači začal v sobotu tradične kvalitným programom. Napriek horúcemu počasiu prišlo na letisko desaťtisíce ľudí, ktorí často tlieskali skvelým akrobatickým výkonom letcov na oblohe.

Už v piatok sme sa na pozvanie americkej ambasády spolu s rómskymi deťmi z východného Slovenska zoznámili  s bojovým vrtuľníkom  Black Hawk, ktorý je spolu s obsluhou aj na statickej ukážke SIAF 2015. Zároveň minister obrany SR  Martin Glváč umožnil novinárom letieť vojenským dopravným lietadlom  Alenia C-27J Spartan s rumunskou vojenskou posádkou, keďže tieto stroje budú mať onedlho aj naše vzdušné sily

Sobotňajší program začínal už o 10:00 hod práve v čase, keď v Banskej Bystrici zahajovali Oslavy 71.výročia SNP.  Vďační diváci mohli vidieť ukážky leteckej techniky českých, britských, švédskych, rumunských, rakúskych a ďalších zahraničných  vzdušných síl, ale aj akrobaciu poľských Orlíkov alebo  švajčiarskeho PC 7 Teamu, ale aj skvelých Očovských bačov a poľského pilota na MIG – 29. .

Pestrá je aj prezentácia Vzdušných síl Slovenskej republiky, vrátane letovej ukážky MiG – 29 Fulcrum či Mi-17 aj v podaní záchranárov.  Na statike nechýba obľúbený L-39 Albatros  či najnovšia verzia osvedčeného turbovrtuľového lietadla L 410.

Znalci vojenskej histórie určite ocenili vystavený stroj, ktorý pochádza z pamätného miesta bojov 2. svetovej vojny v Nižnom Komárniku. Lietadlo Avia B33 bolo vo veľmi zlom technickom stave a do dnešnej podoby ho uviedli nadšenci – príslušníci Ozbrojených síl ASR a leteckého krídla v Prešove. Aké by to boli letecké dni bez maďarského akrobata Zoltána Veresa či prezentácie vzdušných síl našich západných susedov, ktorí na statike i dynamike ponúkli aj  ľahké bojové lietadlo L-159 Alca.  Určite potešila aj prezentácia amerických vzdušných síl v podobe F-15 C, belgická stíhačka F-16 a Gripen z ČR.

.Hviezdou prvého dňa SIAF 2015 boli talianski Frecce Tricolori. Ich majstrovstvo už návštevníci MLD na Sliači poznajú, ale aj tentoraz predvádzali fantastické akrobatické kúsky, pri ktorých ľudia nešetrili potleskom  Nezabudnuteľný bol aj taliansky komentátor so svojou „talianskou“ slovenčinou. Na oblohe nielen v podaní talianov za zvukov nádhernej hudby sa často objavovali srdcia.

Nabitý leteckými esami je aj nedeľný program, ktorý začína o 10:00 hod. Diváci uvidia v premiére skvelú akrobatickú skupinu z Francúzska Patrouille de France. MLD SIAF 2015 končia 30.augusta  o 17:00 hod.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová