FOTO: Sásovské Quartetto nad Tatranskou sa už stavia

SPRÁVY
4 /

Dlho čakávaná výstavba bytového komplexu Quartetto nad Tatranskou ulicou v Sásovej sa začala. Stavenisko je ohradené a mechanizmy sa pustili do zemných prác.

História projektu Quartetto sa píše od roku 2008, kedy vznikol Doplnok územného plánu mesta v lokalite Borovicový háj, kde mesto schválilo severne od hája výstavbu bytových domov do výšky 4 nadzemných podlaží. Územným rozhodnutím schválilo umiestnenie bytových domov so 113 bytmi a potom sa štyri roky čakalo.

„V roku 2012 sme pozemky o výmere 7.272 m2 odkúpili a zmenili územné rozhodnutie mesta a naprojektovali len 27 bytov.  Štyri roky sme naše pozemky kosili a upratovali po milovníkoch prírody. V roku 2016 sme získali stavebné povolenie na výstavbu a preto staviame,“

uvádza riaditeľ projektu Quartetto Miroslav Sylvestr.

Podľa vlastných slov chápe rozhorčenie niektorých obyvateľov Tatranskej, že sa tu niečo deje:

„Naša rodina bývala v Sásovej, keď sa začínala stavať Tatranská a verte mi, tiež to bolo nemilé. Dlhšie sa nič bytového na sídlisku nestavalo a my nevieme, či sa skutočne naplánovaných viac ako 1.000 bytov v Sásovej reálne postaví. Ale sme zrejme prví a preto dosť na očiach.“ 

Výstavba rezortu Quartetto začala úpravou prístupovej cesty, oplotením staveniska, ale aj vypílením náletových stromov a kríkov, ktoré vyrástli na skládke stavebného odpadu z výstavby Tatranskej a na križovatke sietí.

„To nás mrzí, preto dohoda s mestom znie že do konca roka 2017 vysadíme 28 nových vysadených stromov. Kto je dobrý počtár ľahko zistí, že ich v skutočnosti vysadíme viac,“

vysvetľuje Miroslav Sylvestr.

Umiestnenie stavebných objektov rezortu Quartetto rešpektuje ochranné pásma plynu a vysokého napätia, ktoré ide cez pozemky investora. Sylvestr k tomu dodáva:

„Bytové domy výrazne nezasahujú ani do prirodzených koridorov psíčkarov alebo turistov. Naše budovy sú rozmiestnené viacmenej v priehlbine pokračujúcej od eróznej ryhy Borovicového hája.“

Architekti Igor Šimončík a Marek Dupej z ateliéru Šimončík Dupej ARCHIS spol. s r. o. navrhli do prírodného priestoru nad Sásovou štyri mestské vily s využitím prírodných materiálov a nízkou energetickou náročnosťou. Byty majú veľkorysé priestory bez bariér s terasami. Súčasť exteriérov bude tvoriť okolitý les, jazero a záhrada. Celý areál bude oplotený priehľadným pletivom.

Navrhované rezidenčné bývanie rieši bytovú otázku pre 27 rodín. V troch bytových domoch bude po 7 bytových jednotiek, v jednom ich bude 6. Objekty sú 5 – podlažné, so 4 obytnými podlažiami a jedným podzemným. V areáli bude 54 krytých parkovacích miest.

Viac informácií o projekte Quartetto nájdete na www.quartetto.sk, https://www.facebook.com/quartettobb/ alebo http://www.lumarstudio.eu/classiq/quartetto/.

Autor: (tom), Foto: www.quartetto.sk a redakčné