FOTO: Kremnička a Rakytovce – Prvé merače rýchlosti na území mesta

SPRÁVY
5 /

Bojovníci proti rýchlej jazde áut v okrajových častiach mesta Kremničke a Rakytovciach dostali nového pomocníka. Sú nim tabule s meračmi, ktoré upozorňujú vodičov na prekročenie povolenej rýchlosti.

„Vypočuli sme sťažnosti miestnych občanov, ktorí sa nedokážu ubrániť hluku a rýchlej jazde často prekračujúcej povolenú rýchlosť aj o 30 km/hod. po hlavnej ulici, ktorá ohrozuje malých i veľkých chodcov. So znížením rýchlosti pomocou dopravných značiek  by bol problém, rovnako aj s osadením retardérov, ktoré sa sem nedali umiestniť, preto sme sa rozhodli pre toto riešenie,“

povedal pre náš portál poslanec Igor Kašper.

Ako sme sa mohli presvedčiť, jeden z meračov je osadený na stĺpe pri vjazde do Rakytoviec pod kopcom v smere od  Badína. Druhý sa nachádza pri vjazde do Kremničky. Pokiaľ vodič dodržiava povolenú rýchlosť, nič sa nedeje, ak ju prekročí, na tabuli zasvieti aktuálna hodnota rýchlosti vozidla s upozornením „SPOMAĽ“. Plánujú tu doplniť merače aj na opačných koncoch týchto mestských častí a takisto na Pršianskej terase.

„Urobili sme to z financií určených pre náš volebný obvod cez občianku radu. Aj keď proces osadenia meračov rýchlosti nebol jednoduchý, Z psychologického hľadiska je to účinnejšie, ako keby niekde stála tabuľa s obmedzenou rýchlosťou alebo raz za čas tu hliadkovala polícia a chytala cestných pirátov,“

dodal ďalší poslanec z tejto mestskej časti poslanec Milan Smädo.

Všimli sme si, že v drvivej väčšine prípadov to fungovali. Rozsvietená tabuľa vodičovi včas signalizuje, že pred vjazdom do obce má vyššiu rýchlosť, ako je povolená, takže pribrzdí. Túto bystrickú novinku by si mohli osvojiť aj ostatné časti mesta, kde majú občania problém s rýchlymi autami. Je to síce o niečo drahšie, ako retardéry umiestnené na cestách, kde to vyhláška dovoľuje, ale účinnejšie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová