FOTO: Primátor so školákmi a dospelákmi upratovali okolie jazera Pod Rybou

SPRÁVY
1 /

Jazero Pod Rybou na Uhlisku má napriek zanedbanému okoliu svoje čaro. Návštevníci ho môžu obdivovať od jari až do zimy.

Rybári tu na mŕtvom ramene Hrona chytajú kapre, okolo vodnej hladiny sú lavičky s neudržiavaným chodníkom a lesíkom. Ľudia tu majú záhradky, v zime jazero zamrzne a keď prituhne, dá sa na ňom aj korčuľovať.

S príchodom jari, pokiaľ okolie jazera nepokryje milosrdná zeleň a nezakryje stopy ľudskej bezohľadnosti, je čas na upratovanie. Kým vlani s akcia Za krajšie mesto začínala pri soche Partizána pod serpentínami na Urpíne, tentoraz tým miestom bolo okolie jazera Pod Rybou.  

Primátor Ján Nosko sa opäť rozhodol ísť príkladom. So svojimi kolegami z Mestského úradu, prvákmi a štvrtákmi zo ZŠ Golianova, členmi Občianskej rady na Uhlisku a zástupcami miestneho Rybárskeho zväzu sa v piatok popoludní pustili do čistenia a upratovania okolia jazera.

„Rozhodli sme sa začať akciu Za krajšie mesto v tejto peknej oblasti Pod Rybou, ktorá je bohužiaľ rokmi veľmi zanedbaná. Som rád, že prišli pomôcť aj deti z Golianky, obyvatelia mestskej časti Uhlisko, rybári a samozrejme zamestnanci Mestského úradu. Urobíme niečo užitočné a budeme v tom pokračovať,“

uviedol pre náš portál primátor Ján Nosko.

Po chvíli mali dobrovoľníci plné vrecia odpadu. Medzi stromami sa našli pneumatiky, v mokradi kostra kočíka a množstvo najrôznejšieho odpadu po ľuďoch, ktorým okolitá krásna príroda zrejme nič nehovorí.

Poslanec Marcel Pecník prišiel upratovať  aj s miestnymi rybármi:

Chcem sa poďakovať pánu primátorovi, že upratovanie mesta začalo symbolicky Pod Rybou. Ja sa už dlhodobo snažím upriamiť pozornosť mesta o túto lokalitu, pretože ona má význam nielen pre Uhlisko, ale celú Banskú Bystricu. Je tu veľký potenciál nielen pre rybárov, ale celé rodiny, školákov i seniorov, mladé páry, je to veľký kus prírody blízko centra mesta. Jeho revitalizáciou by mesto získalo veľmi zaujímavý priestor na rekreáciu.“

Bývalý Útvar hlavného architekta mesta vypracoval urbanistickú štúdiu na nové funkčné využite okolia jazera Pod Rybou. Návrh  je spracovaný v dvoch alternatívach, ktoré vychádzajú z daností územia a snažia sa zapracovať doň historické a krajinné súvislosti.

Podľa tejto štúdie by tu mala vzniknúť na rekreačnú a oddychovú zónu pre Bystričanov v príjemnom prostredí. Samozrejme si to bude vyžadovať hľadanie financií cez eurofondy alebo spoluinvestora. Je to otázka budúcnosti, ale už je na svete vízia.

Dovtedy sa však treba o tento areál starať. Skultúrnením celého priestoru sa odtiaľto vytlačia asociáli a vandali bez toho, aby tu neustále musela hliadkovať mestská alebo štátna polícia.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová