FOTO: Príjemná Vínna cesta v kúpeľoch Sliač

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Kolonáda sliačskych kúpeľov žila v sobotu Vínnou cestou.  V príjemnom prostredí  od 11:00 do 18:00 hod. nielen kúpeľní hostia ochutnávali kvalitné slovenské vína s chutným jedlom za zvukov  ľudovej hudby.

V areáli kúpeľov sme stretávali aj množstvo Bystričanov, ktorí s pamätným pohárom označeným srdiečkovým logom kúpeľov degustovali bohatú ponuku našich vinárov. Za stolíkmi s vínami vám postupne bez obmedzenia na vínnu kartu naliali biele, červené alebo ružové značky Elesko, Mrva Stanko, Karpatská perla, Chowaniec & Krajčírovič, Movino, Golguz, Miroslav Dudo a ďalšie z ponuky.

„Je to druhý ročník Vínnej cesty s tým, že sme pozvali 10 vinárstiev a stánkarov s medovinou, sladkosťami či remeslami. Je to robené pre ľudí, nie na zárobok. Sú tu nielen naši pacienti, ale aj návštevníci zo širokého okolia. Človek si zakúpi vínnu kartu za 5 eur s pohárikom, na ktorom je logo kúpeľov a môže ochutnať vínka po celej kolonáde. Takto sa snažíme sem dotiahnuť ľudí, je to aj naša propagácia,“

povedala nám  za organizátorov Adriana Knošková z kúpeľov Sliač.

Okrem stánkov s kvalitných vínami sme sa zastavili aj pri pravej slovenskej medovine. O značke Melissa siedmich chutí  sme sa od pani Ľubice Niederlandovej z KRAK Slovakia Rimavská Sobota dozvedeli, že je to tradičný staroslovanský nápoj:

„Včely voľakedy nanosili med do bútľavých stromov, na to napršalo a neskôr vykvasilo, čo objavili naši predkovia. Aj dnes sa vyrába kvasným procesom tak, že med sa rozpustí vo vode, pridajú sa kvasinky  a čakáme, kým to celé vykvasí na kvalitnú medovinu.“

Pri jednom zo stolíkov s kvalitným vínom sme objavili známeho šéfkuchára Angels restaurant & bar Jána Michnu, predsedu Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov:

„Je to tu zaujímavá akcia, boli sme aj na Grilliade, ale na Radvanskom jarmoku nám to žiaľ nedovolia mestom stanovené  podmienky.“

Akciu Vínna cesta v kúpeľoch si pochvaľovala aj Sliačanka Jana Lajošová, ktorú červeným vínom obslúžil práve Ján Michna:

„Chvalabohu nám vyšlo počasie, lebo ráno to vyzeralo všelijako. Vínna cesta má aj punc kultúry, ľudia sa tu naučia všeličo o slovenských kvalitných vínach, ktoré ochutnávajú. Je to príjemné spestrenie letnej kúpeľnej sezóny.“

Dobrá „vínna“ nálada vládla v kúpeľoch Sliač až do večerných hodín. Na svoje si prišli nielen dospelí, ale pri atrakciách aj deti.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová