FOTO: Prebehlo prvé diskusné stretnutie občanov k participatívnemu rozpočtu

SPRÁVY
1 /

Vo štvrtok podvečer sa vo veľkej zasadačke mestského úradu uskutočnilo prvé diskusné fórum občanov  k participatívnemu rozpočtu. Jeho cieľom bolo dohodnúť sa na použití zastupiteľstvom vyčlenených 20.000 eur na konkrétne akcie.

Okrem pracovníkov MsÚ a poslancov prišlo na stretnutie okolo 70 občanov. Tí pri vstupe do sály dostali hlasovací lístok s možnosťou napísať tri prioritné akcie, na ktoré by sa mala použiť vyčlenená suma z mestského rozpočtu. Aj keď spočiatku bola diskusia rozháraná a padali širokospektrálne návrhy, neskôr sa predsa len vďaka organizátorom z prípravného výboru „Participatívny rozpočet pre Banskú Bystricu“ došlo k dohode.

Najskôr sa určili tematické skupiny a potom prítomní občania volili 9-člennú koordinačnú radu. V návrhu priorít mesta boli témami mládež, šport, kultúra, aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, zeleň v meste a seniori. Na stretnutí občanov sa k nim pridali služby a údržba verejných priestranstiev, chodníky, bezpečnosť a ochrana zdravia, podpora zamestnanosti a história.

Jeden z mestských poslancov Andrej Refka, ktorý sa na štvrtkovom diskusnom fóre zúčastnil, pre náš portál uviedol:

„Som veľmi rád, že sa táto novinka dostáva do praxe. Sme myslím tretie mesto po Bratislave a Ružomberku na Slovensku, ktoré zaviedlo participatívny rozpočet. Teraz je už len na obyvateľoch, ako sa rozhodnú, načo použijú peniaze, či na kultúru, mládež, aktívne občianstvo, šport, zdravie alebo zeleň v meste. Je to 6 priorít, ktoré si odsúhlasili občania prítomní na prvom diskusnom fóre.“

Maximálna výška z rozdelenej sumy na jeden projekt bude 5.000 eur. Návrhy projektov musia občania podať do 31. marca. Druhé diskusné fórum sa uskutoční v Cikkerovej sieni na radnici 22. mája, na ktorom sa už budú odsúhlasovať konkrétne projekty na realizáciu.

Zdroj: Bystricoviny.sk