FOTO: Policajti s deťmi namiesto pokút rozdávali jablko alebo citrón

SPRÁVY
2 /

V utorok sa na slovenských cestách začala už tradičná dopravno – preventívna akcia Jablko – Citrón. V rámci nej budú vodiči dostávať od policajtov namiesto pokút ovocie.

Celoslovenská dopravno – preventívna akcia Jablko – citrón

Ak vodiči porušia dopravné predpisy, dostanú citrón, ak budú jazdiť vzorne, policajti ich spolu s deťmi odmenia jablkom, malým darčekom do auta a obrázkom, ktoré samé namaľovali.Akcia potrvá do konca týždňa.

Dopravno – preventívnu akciu Jablko – Citrón organizuje už od roku 2000 poisťovňa Generali v spolupráci s Policajným zborom. Tento rok budú zmiešané policajno-detské hliadky zastavovať vodičov od pondelka do piatka na celkovo 50 miestach po celom Slovensku. Cieľom akcie je prispieť k zníženiu nehodovosti na cestách.

„Sme radi, že aj tento rok môžeme vodičov upozorniť na potrebu dodržiavania pravidiel cestnej premávky takouto netradičnou formou, keď ich okrem policajtov napomenú aj samotné deti. Samozrejme, ak pôjde zo strany vodiča o závažné porušenie dopravných predpisov, policajti budú môcť aj počas trvania tejto akcie udeliť klasickú pokutu,“

upozorňuje viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

„Skúsenosti z minulých rokov ukazujú, že deti rozdajú počas akcie oveľa viac jabĺk za vzornú jazdu ako citrónov za porušenie predpisov. To je určite potešujúce. Na cestách sa však stále stáva množstvo zbytočných nehôd, čo dokazujú aj štatistiky našej poisťovne. Veríme preto, že aj takéto akcie môžu prispieť k tomu, aby sa počet nehôd znížil,“

hovorí člen predstavenstva poisťovne Generali Juraj Jurčík.

V Banskej Bystrici hliadkovali s policajtmi deti zo ZŠ Jána Bakossa

Detské hliadky spolu s policajnými ste v rámci akcie Jablko – Citrón mohli stretnúť aj v meste pod Urpínom. Konkrétne sme sa boli pozrieť na križovatke Lazovnej a Jána Bottu oproti areálu bývalej Slovenky.

Napriek rannému dažďu na vodičov s policajnou hliadkou čakali deti zo ZŠ Jána Bakossa pod dohľadom pani riaditeľky Margity Karakovej a pracovníčky bystrickej obchodnej kancelárie Generali na Dolnej 45 Viery Novákovej.

„Deťom sa táto akcia veľmi páči. Hoci prší, statočne asistujú policajnej hliadke a odmeňujú vodičov podľa toho, či dodržujú dopravné predpisy alebo ich porušujú. Tým poctivým dávajú jablko s osviežovačom vzduchu do auta a vlastnou kresbou, tým druhým zasa citrón miesto pokuty. Zatiaľ sa nám míňa aj dosť citrónov, zväčša kvôli prekročeniu rýchlosti najmä zo strany nebystrických vodičov,“

povedala pre náš portál Viera Nováková z banskobystrickej pobočky poisťovne Generali..

Všímali sme si aj reakcie vodičov. Tí, ktorí dostávali od detí jablko, to brali s úsmevom a poďakovali sa za túto milú pozornosť. Vodiči s citrónom boli radi, že pokuta od policajtov za dopravný priestupok ich tentoraz obišla, čo si určite zapamätajú do budúcnosti, kedy by ich to mohlo vyjsť draho.

Autor: (tom), Foto: redakčné