FOTO: Plavecký festival na Štiavničkách v plnom prúde

SPRÁVY
0 /

Mesto pod Urpínom je tento víkend hostiteľom skvelých plavcov z celej Európy. Na krytej plavárni Štiavničky v sobotu 3. novembra začali a v nedeľu 4.novembra 2012 končia medzinárodné plavecké preteky Banskobystrický pohár.

Organizátorom z Plaveckého oddielu KTV UMB Banská Bystrica sa v minulom roku podarilo zorganizovať v moderne zrekonštruovanej plavárni skvelé medzinárodné podujatie s elitnou plaveckou spoločnosťou, aká sa v slovenských bazénoch ešte nestretla (na Slovensku sa ešte nezišli dve olympijské víťazky). Popri ďalších medailistoch a účastníkov z vrcholných svetových a európskych šampionátov sa predstavili aj reprezentanti Slovenska. Mesto Banská Bystrica si urobilo veľmi dobré meno v plaveckom svete.

Pri svojich druhých narodeninách od rekonštrukcie krytá plaváreň Štiavničky privítala 183 plavcov z 36 oddielov z 9 krajín, v poradí už na 6. ročníku medzinárodných plaveckých pretekov „Banskobystrický pohár“. Kompletne vybavený 50-metrový bazén s nerezovou vaňou spĺňa všetky technické parametre pre usporiadanie významného plaveckého podujatia.

 

Organizátorom sa aj tohto roku podarilo podujatie zaradiť do kalendára Európskej plaveckej federácie /LEN/ a žiadosť na Medzinárodnú svetovú plaveckú federáciu /FINA/, aby toto podujatie zaradila ako kvalifikačné na majstrovstvá sveta 2013 v Barcelone dostala taktiež „zelenú“.

Riaditeľ pretekov Milan Záborský: „Súťaží sa v štyroch vekových kategóriách. Hlavnú cenu podujatia „Banskobystrický pohár“ získajú pretekári, ktorí dosiahnu najvyššie bodové výkony podľa bodovacích tabuliek FINA. Okrem toho sme pre najlepších pripravili zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny. Je to zároveň príležitosť splniť kvalifikačné limity pre účasť na budúcoročné majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Barcelone.“

Hosťom podujatia je člen domáceho usporiadajúceho Plaveckého oddielu KTV UMB Banská Bystrica Ján Ruml (telesne postihnutý športovec), ktorý na majstrovstvách sveta juniorov v New Jersey (USA) v roku 2008 získal 4 tituly majstra sveta. Ján Ruml bol v roku 2006 účastníkom majstrovstiev sveta v Durbane (Juhoafrická republika), kde skončil v konkurencii pretekárov zo 49 štátov celého sveta na výbornom 12. a 20. mieste.

Je medailistom zo zahraničných mítingov v Sheffielde (Anglicko), Deventeri (Holandsko), Antwerpách (Belgicko), Budapešti (Maďarsko) a ďalších. V rokoch 2005, 2007 a 2008 bol vyhlásený za najlepšieho športovca Mesta Banská Bystrica v kategórii zdravotne a telesne postihnutých športovcov.

 „Pretekári zo zahraničia začali prichádzať do Banskej Bystrice už od stredy. Sobotňajší program začal od 14:00 hod., v nedeľu začíname o 9:00 hod. Vstup na podujatie je zdarma. V prípade, že niekto sa nebude môcť zúčastniť pretekov osobne, môže ich premiérovo sledovať prostredníctvom priameho televízneho prenosu na portáloch www.tveso.sk ako aj na www.inofonet.tv ,“informoval Milan Záborský.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj primátor mesta Peter Gogola spolu s riaditeľom BPM s.r.o. Jánom Šabom – zástupcom majiteľa plavárne Štiavničky. Okrem médií sa medzinárodné plavecké preteky tešia celkom slušnému záujmu divákov, ktorí sa počas prvého dňa zišli na tribúne.

Výsledky Banskobystrického pohára vám prinesieme po skončení druhého dňa a slávnostnom vyhlásení víťazov.

Zdroj: Bystricovivy.sk, foto: Mirka Chabadová