FOTO: Peter Pellegrini otvoril na MsÚ v Banskej Bystrici krajské informačné centrum pre eurofondy

SPRÁVY
8 /

Od pondelka 20. februára  sú informačno – poradenské centrá pre eurofondy v siedmich krajských mestách. To siedme otvoril na banskobystrickom Mestskom úrade podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini  za účasti primátora mesta Jána Noska a starostov okolitých obcí.

V siedmich krajských centrách budú vyškolení odborníci poskytovať nielen základné informácie, ale aj reálne pomôžu s prípravou kvalitných europrojektov. Podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu sa tak pre žiadateľov zvýši šanca uspieť a európske peniaze budú pre všetkých prístupnejšie.

Centrum nevznikne v Bratislave, ktorá nemá nárok na čerpanie štrukturálnych fondov, pretože už nepatrí k menej rozvinutým regiónom EÚ. V Banskobystrickom kraji centrum nemohlo vzniknúť na Úrade BBSK,  pretože tento samosprávny kraj je kvôli identifikácii zamestnávania načierno vylúčený z prijímania štrukturálnych fondov z EÚ na nasledujúce roky. Preto sa  hľadala možnosť, ako zriadiť informačné centrum na pôde krajského mesta.

Vicepremiér Peter Pellegrini zdôraznil, že zjednodušovanie čerpania eurofondov je  absolútna priorita Slovenska prepojeného sieťou informačno – poradenských centier:

„Ak sa doteraz niekto sťažoval, že eurofondové procesy sú komplikované a príliš nezrozumiteľné, stačí prísť do poradenského centra a na všetko sa opýtať. Úlohu poradcu a podporovateľa by v tomto prípade zohráva štát. Ako Bystričan som rád, že v Banskej Bystrici sme našli kvalitné administratívne kapacity a priestory na tunajšom Mestskom úrade.“

Primátor mesta Ján Nosko k otvoreniu centra na MsÚ povedal:

„Projekt informačno – poradenského centra považujeme za užitočný, preto sme vyšli v ústrety požiadavke na jeho zriadenie v rámci nášho Mestského úradu. Vytvorili sme priestorové kapacity a podmienky, aby centrum mohlo plnohodnotne fungovať a poskytovať služby celému Banskobystrickému regiónu. Ide o jedno z posledných programovacích období na čerpanie eurofondov, preto je pre mestá a obce nesmierne dôležité mať k s dispozícii aktuálne informácie o možnostiach čerpať na investičné projekty zdroje z EÚ. Záleží nám nielen na rozvoji nášho mesta,  aleaj celého regiónu. Preto sme sa rozhodli suplovať pozíciu kraja a iniciovať myšlienku spracovania plánu udržateľnej mobility nielen pre mesto ale celý kraj.“

Medzi informačno – poradenskými centrami v krajských mestách a riadiacimi orgánmi na ministerstvách bude fungovať intenzívna komunikácia. Ak napríklad podnikateľ spresní svoje predstavy o investičných projektoch, pracovníci centra ho budú automaticky informovať o vyhlásených výzvach a najvhodnejších možnostiach.

„Európska komisia dlhodobo vníma Slovensko ako krajinu, ktorá pri viac ako 80 percentách projektov využíva externé posily. Dotknutí sú najmä starostovia, malí a strední podnikatelia, ako aj zástupcovia neziskového sektora. Toto centrum má slúžiť pre všetkých, ktorí majú záujem čerpať štrukturálne fondy a nechcú využívať agentúry, ktoré im za každú radu vyfakturujú nejaké prostriedky. Cieľom je, aby tu našli naozaj veľmi kvalifikované poradenstvo a zadarmo, pretože celý tento projekt je hradený zo strany Európskej komisie,

dodal Peter Pellegrini.

Gestorom a koordinátorom Integrovanej siete informačno – poradenských centier je Centrálny koordinačný orgán, ktorý je jednou zo sekcií Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu. Ten koordinuje činnosť siete. Poradenstvo pre žiadateľov, prijímateľov a verejnosť poskytujú výhradne jednotlivé informačno – poradenské centrá v krajoch.

Banskobystrické centrum nájdete na Mestskom úrade ulica ČSA 26. Dve kancelárie s tromi pracovníkmi sa nachádzajú na prízemí  vľavo (na konci chodby za matrikou). Konzultačné hodiny sú počas pracovného týždňa od 7:30 hod. do15:30 hod. (v stredu do 16:00 hod. a v piatok do 15:00 hod.).

Kontakt je tel. 048/4330145, 6 a 7, mail ipc@banskabystrica.sk.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová