FOTO: Originálne Fašiangy v Rudlovej – Sásovej

SPRÁVY
2 /

V nedeľu sa v Rudlovej – Sásovej uskutočnili originálne „Fašiangy s pochôdzkou“. Prišlo na ne viac ako 300 malých i veľkých Bystričanov.

Fašiangy s ľudovou hudbou Pohronci za krásneho jarného počasia začali 14:00 hod. pri Muštárni v Rudlovej. Odtiaľ sa veselý sprievod masiek pod vedením Mariana Čupku pohol k parkovisku obchodného centra Lidl. Po ceste jednému z muzikantov napichovali miestni obyvatelia na palicu slaninu, šunku či fašiangové šišky.

Pri Lidli sa spievalo a tancovalo. Fašiangový sprievod sa potom pohol k Veži v Sásovej. Po ceste pribúdalo fašiangujúcich, ktorí si pri Štefánikovej buste pod sásovskou vežou zaspievali a zatancovali. V sprievode nechýbali mestskí poslanci Andrej Refka, Michal Škantár, Jakub Gajdošík, Ján Šabo, Tomáš Novanský a Vlastimil Plavucha, spolu s predsedníčkou Občianskej rady Rudlová-Sásová Ľubicou Buranovou.

Zo starej Sásovej sa fašiangový sprievod, v ktorom boli aj žiaci s učiteľkami zo ZŠ Ďumbierska a Sitnianska, pohol k parkovisku pred COOP Jednota. Aj tu sa spievalo a tancovalo, poslanci rozdávali deťom sladké odmeny. Nechýbali ani iné dobroty s chutnou pálenkou pre dospelých. Keďže to bolo priamo na dolnom sásovskom sídlisku, viacerí obyvatelia panelákov sa mohli z otvorených okien pozerať na veselý fašiangový sprievod.

Poslanec Michal Škantár bol nadmieru spokojný s množstvom Bystričanov, ktorí prišli:

„Som milo prekvapený veľkou účasťou ľudí. Určite k tomu prispelo aj krásne slnečné počasie. Z reakcií účastníkov fašiangového sprievodu vidieť, že sa im to páči. Je to vydarená akcia a som presvedčený, že už teraz sa všetci tešia na ďalší ročník na budúci rok. Každému, kto pomáhal alebo akokoľvek prispel ku konaniu akcie Fašiangy s pochôdzkou, sa chcem úprimne poďakovať.“

Celý fašiangový sprievod skončil v reštaurácii Sopranka, kde účastníkom pri občerstvení zahrali a zaspievali Pohronci s vtipným slovom Mariana Čupku. Podávali sa aj fašiangové škrapne. Medzi zabávajúcich sa účastníkov fašiangového sprievodu do Rudlovej – Sásovej prišiel aj štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, ktorý spolu s poslancami SMER-SD osobne prispel na celú akciu. Bez ich finančnej podpory by sa totiž neuskutočnila. Mesto kvôli neskoro schvaľovanému rozpočtu nebolo schopné poskytnúť občianskej rade potrebné finančné prostriedky.

Jeden z organizátorov poslanec Andrej Refka pre náš portál uviedol:

„Ďakujem ĽubkeBuranovej, predsedníčke občianskej rady Rudlová-Sásová I., ako aj všetkým poslancom MsZ za SMER-SD v Banskej Bystrici, ktorí prispeli z vlastných zdrojov na túto veľmi vydarenú akciu, ktorou si pripomíname ľudové tradície. Veľká vďaka patrí aj štátnemu tajomníkovi MF SR Ing. Petrovi Pellegrinimu, ktorý osobne prispel financiami a prišiel aj medzi nás.“

Kto videl na vlastné oči rudlovsko – sásovské fašiangy, musel uznať, že zachovávanie starých ľudových tradícií prospieva mladým i starším nielen k zábave, ale aj k poznávaniu svojej histórie. Na budúci rok si to Rudlovčania i Sásovčania určite radi zopakujú.

Zdroj: Bystricoviny.sk