FOTO: Na novej autobusovej stanici sa už dvíha vrchná stavba

SPRÁVY
0 /

Po mesiaci od kontrolného dňa na stavbe novej autobusovej stanice sme sa boli pozrieť opäť na stavenisku. Výstavba pokročila do konštrukcie hornej stavby, ktorá sa postupne dvíha nad základovou škárou.

V apríli začali na stavenisku výkopové a zemné práce Po vysporiadaní sa so spodnou vodou mechanizmy pripravovali  priestor pre pilótové základy pod železobetónovú konštrukciu nových stavebných objektov.

Po osadení základov stavbári v dopravnej časti nového komplexu  vybudovali železobetónové steny, ktoré budú tvoriť jadro pre nadstavbu. V ďalšej obchodnej časti pokračovali  zemné práce s úpravou nivelety.

Primátor mesta Ján Nosko na stretnutí  s novinármi počas kontrolného dňa na stavbe povedal:  

„Vidíme, že po počiatočnom prechodnom útlme, ktorí si všimli aj mnohí Bystričania, práce na stavbe nadobudli veľmi intenzívne tempo. Po dnešnom kontrolnom dni som optimistom a verím, že investor dodrží termíny, ku ktorým sa aj so zhotoviteľom  zaviazali.“

Konateľ spoločnosti Primum s. r. o. Ivan Hlaváček k priebehu výstavby uviedol:

„Kvôli  vysokej hladine  spodnej vody sme zdvihli úroveň stavebných objektov o meter. Napriek tomuto  menšiemu časovému sklzu dodržíme naše zmluvné záväzky a stavbu odovzdáme na prelome apríla a mája 2017.“

Ako sme videli tento týždeň na stavbe, tempo výstavby je intenzívne. V časti pre obchodné centrum sú už osadené prefabrikované železobetónové stĺpy. V prednej časti nového autobusového terminálu sa nad terénom týčia mohutné železobetónové steny jadra vrchnej stavby. Do pripravených pätiek sa  postupne osádzajú prvé mohutné železobetónové monolitické stĺpy a stojí časť prefabrikovaných stĺpov.  

Samotný dopravný terminál je situovaný pod nákupným centrom. Celková investícia bude okolo 20 miliónov eur. Autobusovú  stanicu po dokončení od investora odkúpi mesto Banská Bystrica, ktoré bude môcť takto riadiť jej prevádzku.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová