FOTO: Noční vlci v Múzeu SNP a komédia Kotlebovcov na Úrade BBSK

SPRÁVY
16 /

Ruskí motorkári  „Noční vlci“ na svojej jazde do Berlína dorazili vo štvrtok na poludnie do Banskej Bystrice. V Pamätníku SNP  menším s omeškaním položili vence padlým vojakom , prezreli si Múzeum SNP, ale k obelisku na Námestí SNP sa už nedostali..

Ruskí motorkári v areáli Pamätníka SNP

Nočných vlkov na ceste zo Svidníka do Banskej Bystrice sprevádzali aj slovenskí motorkári. Jazdu zahájili 29. apríla v Moskve a jej trasa vedie cez Rusko, Bielorusko, mimo Poľska cez Slovensko, Rakúsko a Česko do Nemecka, kde je  9. mája cieľom ich cesty Berlín. Celá trasa pripomína postup Červenej armády a konečnú porážku nacistického Nemecka v II. svetovej vojne.

Medzi ruskými motorkármi chýbal ich šéf a osobný priateľ prezidenta Vladimíra Putina Aleksandr „Chirurg“ Zaldostanov, na ktorého sú uvalené sankcie EÚ. Viacerí členovia tohto motorkárskeho klubu sa zúčastnili vojnového konfliktu na strane proruských separatistov proti Ukrajine i ruskej anexie Kymu. Samotní Noční vlci sa hlásia k politike ruského nacionalizmu, pričom jazdia na amerických strojoch. V niektorých demokratických krajinách sú vnímaní kontroverzne a napríklad do Poľska ich tamojšie úrady nevpustili.

V Banskej Bystrici ich ľudia v areáli Pamätníka SNP vítali potleskom. Prišli ich pozdraviť aj protifašistickí bojovníci. Ruskí motorkári pri kladení vencov pod súsoším „Obete varujú“ mali na hrudiach pripnutú čierno – oranžovú stužku. Je to symbol vojenskej odvahy a hrdinstva. V predrevolučnom Rusku táto stužka zdobila Georgievský kríž – najvyšší rad pre vojakov. V rokoch Veľkej vlasteneckej vojny ju pripojili k Radu Slávy.

Po prehliadke Múzea SNP mali ísť Noční vlci položiť vence aj k obelisku na pamiatku sovietskych a rumunských vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní nášho mesta. Tam sa však už nedostali a spolu so zástupcom ruskej ambasády v SR náhle odišli do ďalšieho cieľa svojej štvrtkovej cesty – k  Pamätníku na Jankovom vŕšku pri Uhrovci.

Komédia v réžii Kotlebovcov na Úrade BBSK

Tá začala ešte pred príchodom Nočných vlkov do Banskej Bystrice vyvesením vlajky Ruskej federácie na priečelie Úradu BBSK. Bolo to čudné, keďže do krajského mesta neprichádzala žiadna oficiálna návšteva.

Bystričania majú ešte v živej pamäti, ako krátko po svojom nástupe do funkcie dal župan Marian Kotleba odstrániť z priečelia verejnej budovy samosprávneho kraja na Námestí SNP vlajky EÚ a BBSK. I to, keď sa počas medzinárodných osláv 70. výročia SNP objavil na sídle kraja transparent s nápisom „Yankees go home! Stop NATO“ a počas vlaňajších osláv 71. výročia SNP zasa dve čierne vlajky okolo slovenskej…..

Na Úrade BBSK očakávali Nočných vlkov už okolo poludnia. Mali ich vítať slovenské devy odeté v krojoch slovanským zvykom chlebom a soľou. Podľa našich informácií pre ruských motorkárov bola údajne pripravená aj recepcia s pohostením. Ibaže Noční vlci mali meškanie a celý ich program v Banskej Bystrici sa časovo posunul.

Faux pas pri pietnom akte

Nepríjemným prekvapením aj pre samotného generálneho riaditeľa SNP Stanislava Mičeva bolo, keď sa pri kladení vencov a kvetov na Pamätníku SNP objavili vedľa ruských motorkárov aj Kotlebovi ľudia, ktorých sem nikto nepozýval.

„Ak si niekto príde do múzea  uctiť  ľudí, ktorí položili vo vojne  životy za našu slobodu, je to v poriadku. S ruskou ambasádou sme sa dohodli, že vo štvrtok sem prídu Noční vlci a po uctení si pamiatky padlých vojakov a obetí vojny absolvujú prehliadku Múzea SNP. Nikto sem však nepozýval Kotlebových ľudí z Úradu BBSK, ktorí si nectia SNP, oslobodenie mesta ani víťazstvo nad fašizmom v II. svetovej vojne. Toto je múzeum a žiadna politická organizácia, preto tu nemal čo hľadať ani transparent proti NATO,“

uviedol nahnevaný Stanislav Mičev.

V okolí Múzea SNP i pred Úradom BBSK na Námestí SNP sme videli ďalších Kotlebových ľudí v očakávaní pokračovania cesty Nočných vlkov na Námestie SNP k obelisku a potom na krajský úrad. Všimli sme si aj ich zvýšenú nervozitu, keď sa neustále predlžoval pobyt ruských motorkárov v Múzeu SNP.

Napokon Noční vlci na Námestie SNP nešli, hoci ich tam čakalo viacero ľudí. Z Múzea SNP odišli rovno na parkovisko k svojim motorkám a pokračovali vo vytýčenej trase na Západ. Z dobre informovaného zdroja sme zistili, že to bolo po rozhodnutí ruskej strany, aby sa ich motorkári na námestí nestretli s ľuďmi okolo Mariana Kotlebu  a tí ich nezneužili na svoje politické ciele.

Pripravovaná „komédia“ zo strany Kotlebovcov sa tak nekonala. Pre súdneho človeka je nepredstaviteľné, aby niekto uznával slovenských kolaborantov hitlerovského Nemecka, v boji proti ktorému len vtedajší Sovietsky zväz priniesol vyše 23 miliónov obetí a zrazu prišiel pokrytecky položiť kvet k pamätníku obetí II. svetovej vojny. A to len preto, aby mohol účelovo deklarovať svoje sympatie k súčasnému Rusku a jeho politike, lebo mu to práve vyhovuje v jeho nenávistnej kampani voči EU a NATO.

Noční jazdci sa v Banskej Bystrici zachovali diplomaticky a hoci viacerí nemusia súhlasiť so všetkým, čo robia, Kotlebovým ľuďom ukázali svoje chrbty odeté v motorkárskom oblečení….  

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová