FOTO: Navštívte s nami Rozprávku pod Urpínom

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

Vlani v októbri sme priniesli informáciu o tom, že  Rozprávkový dom pod Urpínom pri ceste na Kalváriu sa premieňa na malú cukráreň s kaviarničkou „Rozprávka“. Dnes už Rozprávka Café aj s letnou terasou funguje naplno.

Rozprávka Café

Manželia Snopkovci vytvorili v Rozprávkovom dome čarovnú atmosféru pre zvedavcov všetkých vekových kategórií. Eva Snopková nám vysvetlila, že pri rekonštrukcii rozprávkových interiérov mali najviac práce so splnením všetkých technických a hygienických podmienok. Podarilo sa a Café Rozprávka mohli majitelia tohto roku konečne spustiť do prevádzky. Majú otvorené denne od 9:00 až do 22:00 hod.

„Ponúkame chutné zákusky, bezlepkové koláčiky, kávičky pre mamičky a pivko Urpiner pre oteckov, ďalšie nealko či alko nápoje. V najbližšej dobe plánujeme otvoriť kaviareň už od  pol 8 ráno. Budeme podávať raňajky. Sladké, aj slané pečivo. Môžu sa tu robiť aj rodinné oslavy alebo menšie párty, dokážeme zabezpečiť kompletný catering s obsluhou, dá sa prenajať aj celý  dom, “

povedala pre náš portál  pani Snopková.

14247561_1113878885355102_19334057_o

V Rozprávkovom dome sa od jesene budú konať aj malé divadelné, hudobné či filmové večery alebo rozprávkové akcie pre deti s rodičmi. Pretože kapacita divákov na takéto podujatia je obmedzená, vstupenky je potrebné rezervovať  si osobne v kaviarni, na t. č. 0917 176 389 alebo cez https://www.facebook.com/rozpravkovydom/ prostredníctvom súkromnej správy podľa aktuálneho programu.  Okrem iného budú v budúcnosti pripravené aj rôzne výstavy, či vernisáže (fotografie, maľby, sochy a ostatné druhy umenia), preto treba vždy pozorne sledovať program a oznamy  na facebookovej stránke Rozprávky.

cafe4

História Rozprávkového domu

Peter Snopko kúpil pôvodný objekt na konci minulého storočia. Podľa návrhov bývalého herca Bábkového divadla na Rázcestí a výtvarníka Pavla Hadača (robil aj Habakuky na Donovaloch) v spolupráci s Jozefom  Stankom ho prestavali na Rozprávkový dom pre umelcov, ktorý pripomína divadelnú oponu s duchom a rôznymi rozprávkovými motívmi.

Na dome pracovali umeleckí kováči a ďalší umelci, v interiéroch je množstvo obrazov, nádherných intarzií zo skla a množstvo historických a umeleckých predmetov vrátane nábytku, nechýba ani krb a terasa s nádherným výhľadom na mesto.

Na členitej  fasáde, ktorú často obdivujú Bystričania i návštevníci mesta, sú umelecké trhliny, vykúkajú z nej sklenené hroty, do kovového kalicha zo strechy smeruje kovaný vták hadiar močiarny, v kovovom umeleckom oplotení nájdete aj kamennú sochu.  Na drevenom stĺpe nad strechou sa týči kvet magnólie pred rozpukom. Celý dom pôsobí čarovne, presne ako z rozprávky.

Z Rozprávkového domu vznikla malá cukráreň a kaviarnička s terasami. Pre deti je tu kútik na hranie v interiéroch i exteriéri. Zachovalo sa aj malé jazierko s leknami a rybami v letných mesiacoch. Napokon môžete  tento  čarovný dom navštíviť osobne a presvedčiť sa na vlastné oči.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová+Rozprávka