FOTO: Naši policajti zadržali výrobcov falošných peňazí

SPRÁVY
0 /

Spolupráca  slovenských a českých policajtov priniesla ovocie v podobe zadržania dvoch falšovateľov peňazí. Páchatelia z obce Zubrohlava v okrese Námestovo vo svojich prechodných bydliskách vo Zvolene a Trnave vyrábali falošné švajčiarske franky s českými  korunami, ktoré potom v oboch krajinách uvádzali do obehu.

Krajský riaditeľ Policajného zboru v Banskej Bystrici Marián Slobodník k zadržaniu falšovateľov peňazí na tlačovej besede povedal:

„Ide o Martina S. narodeného v roku 1981, a Štefana B. narodeného v roku 1979. Prvého z nich  príslušníci PZ zadržali na zvolenskej železničnej stanici vo štvrtok 10. apríla, keď sa chystal vycestovať do Švajčiarska.  Našli u neho 30 falošných bankoviek nominálnej hodnoty 100 švajčiarskych frankov.“

Ako uviedla Národná banka Slovenska, išlo o falzifikáty bankoviek druhého stupňa kvality, ktoré boli vyrobené striekanou tlačou. Pri domovej prehliadke prechodného bydliska Martina S. vo Zvolene policajti zaistili rôzne technické zariadenia a materiál na výrobu falošných bankoviek.

Zistili, že tento páchateľ od januára 2014 vycestoval do Švajčiarska dvakrát. Prvý raz tam uviedol do obehu 17 a druhý raz 47 falošných švajčiarskych  50-frankoviek. Martinovi S. v tejto trestnej činnosti pomáhal Štefan B., ktorý mu radil a zabezpečoval farby na výrobu falzifikátov bankoviek.

Pri domovej prehliadke prechodného bydliska Štefana B.  v Trnave polícia v nedeľu 13. apríla zaistila 52 falošných bankoviek nominálnej hodnoty 1.000 českých korún, osem falošných bankoviek nominálnej hodnoty 500 českých korún, aj so zariadeniami a materiálom na ich výrobu. Podľa informácií od českej polície  tento páchateľ od roku 2011 uviedol v Čechách do obehu minimálne 1.002 falošných päťstoviek a 610 falošných tisícok. Boli to falzifikáty druhého stupňa, vyrobené na jednej tlačiarni.

Martin S. už bol v minulosti viackrát súdne trestaný. V Nemecku za falšovanie dokladov a na Slovensku za pokus falšovania dokladov a za ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky. Teraz ho slovenská polícia obvinila zo spáchania trestného čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Jeho spolupáchateľ Štefan B. súdne trestaný ešte nebol. Spolu s Martinom S. je obvinený za ten istý skutok, rozšírený ešte o účastníctvo. Obaja falšovatelia zostali sú väzbe a  hrozí im trest odňatia slobody na sedem až desať rokov.

Zdroj: KR PZ BB