Foto: Najomné byty pre mladé rodiny sú hotové už na 70%

TÉMA TÝŽDŇA
4 /

Kontrolný deň na stavbe nájomných bytov pre mladé rodiny ukázal, že rekonštrukcia bývalej 9-podlažnej budovy SAV na Severnej ulici značne pokročila. Do konca roka sa podarí celý objekt skolaudovať a nasťahovať doň prvých nájomníkov.

Mestská spoločnosť BPM s.r.o. buduje 30 nájomných bytov pre mladé rodiny aj s vybavenosťou. Treba pripomenúť, že sa jedná o projekt, ktorý sa realizuje z iniciatívy mestských poslancov a vedenia Bytového podniku bez pričinenia primátora Gogolu. Ide o  viac ako 1,5 miliónovú investíciu. Z pôvodnej stavby zostal len nosný skelet. Ten sa musel staticky spevniť. Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na stavbe, bystrický dodávateľ PRIMA INVEST s.r.o. celú stavbu zateplil, vrátane položenia zvukovej izolácie. Na každom podlaží sú osadené oceľové konštrukcie oblúkovitých balkónov, položené vnútorné rozvody, robia sa stierky a betónový podklad na kladenie podláh a dlažby.

Po obhliadke stavby, počas kontrolného dňa, poslankyňa Ľubica Laššáková, pre náš portál uviedla:

„Doposiaľ sa o nájomných bytoch len veľa hovorilo, ale všetci vieme, ako to dopadlo. Väčšinou sa z nich potichu urobili komerčné drahé byty na predaj, ktoré si mladé rodiny s nižším príjmom nemôžu dovoliť. Tu naozaj po prvý krát budú stáť štartovacie byty pre mladých Bystričanov.“

Zaujímavosťou je, že okrem 30 dvoj a trojizbových nájomných bytov s balkónmi, bude na prízemí menšia materská škôlka s lekárskymi ambulanciami a pred bytovkou parkovisko so sadovými úpravami. BPM urobí na budúci rok miesto súčasného priľahlého asfaltového nové multifunkčné ihrisko, s revitalizovaným podkladom, osvetlením a oplotením.

„Viem, že je to taká kvapka v mori, pretože všetky požiadavky mladých rodín sa týmto nepokryjú, ale už Konfucius povedal, že aj najdlhšia cesta sa začína prvým krokom. Takže verím, že po tomto prvom kroku bude počet takýchto nájomných bytov v meste rásť,“

dodal Ladislav Slobodník, poslanec a predseda komisie pre sociálnu starostlivosť a bytovú politiku.

Predpokladá sa, že o nové nájomné byty na Severnej bude vyšší záujem, ako ich skutočná ponuka. Podmienky ich prideľovania by mali zverejnené na weboch mesta a BPM s.r.o., jednotlivé žiadosti bude posudzovať určená komisia.

Konateľ mestskej firmy BPM a poslanec Ing. Ján Šabo k postupu prác povedal:

„Samotná stavba prebieha vo veľmi dobrom tempe a kvalite, ktorá prevyšuje moje očakávania. Rozostavanosť stavebných prác odhadujem momentálne na 70 %. Trochu nás zdržiavajú zemné práce na priľahlom parkovisku. Na kontrolných dňoch tvrdo kontrolujeme kvalitu používaných materiálov a ich cenu, aby tie byty boli zdravé s modernými prvkami. Chátrajúca budova dostane po dlhých rokoch úplne nový vzhľad, čo ocenia nájomníci aj obyvatelia zo sídliska.

Z tridsiatich bytov s rozlohou 52-65 m2 sú dva typy dvojizbových a na každom podlaží trojizbový byt, všetky majú balkóny. Investor vypustil pôvodne zamýšľané jednoizbové byty, pretože podľa prieskumu bol väčší záujem o dvojizbové.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová