FOTO: Na Spojovej sa staval Turíčny máj a tancovalo s Petrom Modrovským

SPRÁVY
0 /

V piatok ráno sa pred ZŠ Spojová zišla veľká kopa detí, učiteľov a rodičov, aby zažili tradičné stavanie Turíčneho mája pred budovou školy. Prišiel aj tanečník Peter Modrovský, ktorý ocenil žiakov tejto školy za video v súťaži The School Dance.

Za zvukov ľudovej hudby a potlesku prítomných mládenci v ľudových krojoch zdvihli máj a osadili ho do pripravenej jamy pred školou. Potom sa všetci odobrali na školský dvor, kde bolo pripravené pódium na májovú slávnosť. Malí i veľkí diváci zaplnili všetky lavice.

„Som veľmi prekvapený, že je tu milión detí, to som nečakal. Toto je asi najväčšia škola na Slovensku. Pamätám si na stavanie mája, keď som bol malý, ale v hlavnom meste sa to už vytráca. Je tu príjemná atmosféra, pekné dievčatá i učiteľky v krojoch, perfektná hudba, radosť tancovať,“

uviedol pre náš portál nadšený tanečník Peter Modrovský, ktorý sa usadil v hľadisku medzi učiteľkami a žiakmi. Ako povedal, do tejto školy sa vráti 7.júna so svojou tanečnou akadémiou, aby učil žiakov tancovať.

Mimochodom  pani učiteľka Viera Potančoková už dlhé roky vedie folklórny súbor pri ZŠ Spojová, ktorý sa volá  Dupkáčik. Už má aj dospelých odchovancov, ktorí za vlaňajšok získali cenu v súťaži The School Dance v kategórii Local s videom „Zrenie“, ktorú im odovzdával práve Peter Modrovský ako jeden z hlavných organizátorov. Nad  súťažou tento rok opäť prevzal záštitu Digitálny líder SR Peter Pellegrini.

Pani riaditeľka Šárka Kováčová tiež neskrývala spokojnosť zo skvelej nálady medzi svojimi žiakmi a pedagógmi, prišli aj rodičia detí:

„Ako som spomenula vo svojom  príhovore, folklór je dedičstvom nášho národa  a v meste to treba našim deťom pripomínať sprostredkovane aj takouto akciou, akú sme pripravili. Naši žiaci sa tento rok opäť prihlásili do súťaže The School Dance 2015 s videami Návrat a Len tak pre radosť.“

Slávnosť stavanie Turíčneho mája na ZŠ Spojovej prišli podporiť aj mestskí poslanci za Fončordu – Daniel Karas, Igor Kašper a Vladimír Sklenka. Všetci traja sa cítili medzi deťmi, pedagógmi a rodičmi vynikajúco a pochvaľovali si perfektnú organizáciu celého piatkového podujatia.

Predseda komisie pre školstvo a šport Daniel Karas k samotnej akcii dodal:

„Na tejto škole je stavanie Turíčneho mája tradíciou. Dnes je tu bohatý kultúrny program, varí sa guláš a pečú koláče, všade vládne nádherná atmosféra.  Je tu najviac žiakov v Banskej Bystrici, preto sa ako poslanci snažíme tejto škole všemožne pomáhať. Dúfam, že tohto roku sa nám podarí obnoviť telocvičňu.“

Na pódiu vystupovali žiaci s DFS Dupkáčik s mladým sólo tanečníkom.  Deti privádzali do vytrženia aj tanečné páry Tomáš Uváček s Martinou Reiterovou a Dominik Cipár s Patrríciou Martinovičovou z Tanečnej akadémie Dansovia. Všetkým chutil navarený guláš a upečené sladké dobroty.

Autor: (tom), Foto: autor