FOTO: Na Námestí SNP už stojí prvý bystrický máj

SPRÁVY
3 /

V piatok popoludní za krásneho počasia sa na banskobystrickom Námestí SNP zišli obyvatelia mesta na stavaní mája. Ten už tradične postavili predstavitelia Smeru v spolupráci s mestom Banská Bystrica.

Tradičná akcia sociálnych demokratov

O tretej popoludní začala tradičná prvomájová slávnosť sprievodom od Dolnej ulice na Námestie SNP. Do pochodu účastníkom hrala Dychová hudba Železiarní Podbrezová. Z tribúny privítal slávnostný sprievod ľudový moderátor Marian Čupka.

V sprievode za hudbou doviezli máj na námestie kone. Folklórne súbory Matičiarik, Radosť a Urpín potom zahrali a zaspievali prítomným občanom i stavačom mája. Pre všetkých malých i veľkých Bystričanov bolo pripravené aj občerstvenie.

Na tribúnu vystúpili podpredseda vlády SR pre investície  Peter Pellegrini, poslankyňa NR SR Jana  Laššáková, primátor mesta Ján Nosko, prvý viceprimátor Jakub Gajdošík a banskobystrický okresný predseda SMER-SD Miroslav Čellár. Politici následne odovzdali moderátorovi tradičnú fľašu slivovice pre chlapov stavajúcich máj.

Máj stavali spoločne podpredseda vlády s primátorom mesta

Úvodné slovo pred stavaním mája mal Peter Pellegrini, ktorý privítal prítomných Bystričanov a povedal:

„Stretávame sa tu už 12. krát, aby sme na Námestí SNP postavili máj. Stalo sa to neodmysliteľnou ľudovou tradíciou, ale aj pripomenutím si 1. mája ako Sviatku práce. Ten sa oslavuje na celom svete od roku 1889, po predchádzajúcich masových demonštráciách chicagských robotníkov, odkedy uplynulo 150 rokov. Som rád, že aj krátko po schválení programového vyhlásenia vlády, ktorej som podpredsedom, budeme pokračovať v širokom sociálnom programe a dialógu so sociálnymi partnermi.“

Podpredseda vlády pripomenul investície pre Banskú Bystricu, ktoré sa podarilo zabezpečiť v spolupráci mesta s vládou SR – milión eur z dotácie predsedu vlády na rekonštrukciu zimného štadióna a ďalší milión eur z ministerstva školstva na rekonštrukciu kaštieľa Radvanských. Po minuloročnom výjazdovom zasadnutí vlády v Banskej Bystrici to boli státisíce eur na opravu ciest či  rekonštrukciu  priestorov v Rooseveltke a Detskej fakultnej nemocnici.

Zatiaľ poslednou vládnou pomocou bola podpora investora RKN Global Europe, ktorý postaví v priemyselnom parku Šalková nový závod a zamestná vyše 1.200 našich ľudí. Peter Pellegrini verí, že takáto dobrá spolupráca s banskobystrickým primátorom bude pokračovať aj ďalšie dva roky.

Primátor Ján Nosko vo svojom príhovore uviedol:

„Príjemný deň Banskobystričania, pán podpredseda vlády zrekapituloval, čo už máme za sebou. Čaká nás ďalšia spolupráca, ktorá bude prospešná pre Vás občanov mesta. Stavanie mája je symbolom prebúdzajúcej sa jarnej prírody a pozitívnej energie, ktorá verím príde aj do Vašich príbytkov.“

Potom sa pristúpilo k hlavnému bodu piatkového popoludnia – stavaniu mája. Najskôr politici uviazali na jeho korunu stužky a za účasti podpredsedu vlády a primátora mesta ho chlapi za pomoci autožeriava postavili. Bystrický máj tak od 29. apríla zdobí Námestie SNP.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová