FOTO: Múzeum SNP zo zničenej MŠ Tulská vytvorilo vzdelávacie centrum

SPRÁVY
2 /

Dlhé roky opustená a zdevastovaná budova bývalej materskej školy na Tulskej – postrach miestnych obyvateľov, je od 25. júna 2015 minulosťou. Vo štvrtok tu Múzeum SNP otvorilo moderné a  komplexne zrekonštruované  vzdelávacie centrum.

Objekt MŠ na Tulskej chátral od roku 2006

Budovu materskej školy postavili ešte v roku 1976, ale jej prevádzka sa zrušila ešte pred rokom 2006. Vlastníkom bol štát prostredníctvom krajského úradu, ale po jeho zrušení kolovalo vlastníctvo medzi ministerstvom školstva a ministerstvom kultúry, samozrejme bez potrebných financií do údržby budovy, nehovoriac o jej ďalšom zmysluplnom využití. Až prišlo s nápadom banskobystrické Múzeum SNP.

Po niekoľkoročných prípravách, zabezpečovaní investície a jej odkladoch s opakovaným verejným obstarávaním sa podarilo doviesť projekt vzdelávacieho centra Múzea SNP do úspešného konca. Autorom vydarenej rekonštrukcie je banskobystrický architekt Roman Turčan a dodávateľom banskobystrická stavebná firma MIJAS, víťaz verejného výberového konania.

Slávnostné otvorenie vzdelávacieho centra

Generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev na úvod privítal vedúceho kancelárie prezidenta SR v Banskej Bystrici Stanislava Líšku, generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva  Ministerstva kultúry SR Pavla Šimuniča, druhého viceprimátora Martina Turčana spolu s ďalšími hosťami. Na úvod zaznela v slovenčine  pieseň Franka Sinatru My Way v podaní študenta banskobystrického konzervatória Martina Vetráka.

„Len málokto veril, že niečo také sa môže podariť. Niektorí ma považovali za tichého blázna, ktorý potrebuje takúto budovu, aby sa tu mohol realizovať. Stalo sa a myslím si, že nielen pre obyvateľov sídliska Fončorda, ale aj pre širokú verejnosť sa vzdelávacie centrum Múzea SNP  stane významným prvkom kultúry, vedy a skúmania histórie,“

uviedol Stanislav Mičev.

Pavol Šimunič reagoval na svojho predrečníka slovami:

„Ja patrím medzi skupinku tých, ktorí pánu Mičevovi verili, že to dokáže. Som veľmi rád, že dnes môžem stáť na tomto mieste pri slávnostnom otvorení nového vzdelávacieho centra Múzea SNP a chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa o toto pekné dielo zaslúžili.“

V Múzeu SNP sa uvoľnia priestory pre nové exponáty

Do nového centra na Tulskej sa postupne presťahujeme archív aj knižnica múzea z priestorov v Pamätníku SNP.  Tým sa v budove  Múzeu SNP uvoľnia priestory na rozšírenie expozícií. Zároveň sa  tam vybuduje  unikátny moderný depozitár, ktorý bude prístupný pre verejnosť. Návštevníci  budú môcť  cez presklené časti vidieť prácu konzervátorov na exponátoch. Zbierkové predmety budú mať QR kódy, čo umožní elektronické riadenie a kontrolu depozitára.

Projekt vzdelávacieho centra bol spolufinancovaný EÚ vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja „Investícia do vašej budúcnosti“ a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 15 %. Celková výška poskytnutého príspevku predstavovala sumu 2 486 602,47 €. Zariadenie bude stáť cca 300.000 €,  z toho väčšina  pôjde na zabezpečenie informačno – komunikačnej techniky.

Vzdelávacie centrum Múzea SNP je svojho druhu jedinečné na Slovensku. Podobné centrá fungujú pri múzeách v českom Terezíne a poľskom Osvienčime.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a archív