FOTO: Motorkári obdarovali deti na bystrickej onkológii

SPRÁVY
0 /

V nedeľu popoludní zažili malí onkologickí pacienti v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici aj s rodičmi, lekármi a personálom príjemné prekvapenie. Na silných strojoch prišli motorkári z Chopper clubu s priateľmi, aby odovzdali deťom hračky a rôzne hry na psychické uľahčenie ich liečby.

Asi tridsiatka motorkárov z banskej Bystrice, veľkého Krtíša a okolia sa zišla pri benzínovom čerpadle blízko obchodného centra na Zvolenskej. Organizátorom bol Marek Riehs, ktorý pre náš portál povedal:

„Ide o dobročinnú charitatívnu akciu – odovzdávanie darčekov pre deti na bystrickej onkológii. V rámci finančnej výhry môjho priateľa podľa jeho želania. On si vybral detské nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave. Darčeky sme nakúpili podľa výberu onkologického oddelenia.“

Pridali sa motorkári z banskobystrického Chopper clubu pod vedením svojho predsedu Laca Kulku. Je to neziskové občianske združenie so širokým okruhom priateľov, ktorí sa okrem motoristických akcií  venujú aj dobročinnej činnosti. Je to vlastne ich srdcovka.

Keď prišiel hlavný aktér akcie z Veľkého Krtíša, sprievod motorkárov na krásnych strojoch s nezameniteľným dunivým zvukom motorov sa pohol smerom k Detskej fakultnej nemocnici.  Tu zaparkovali pod oknami malých onkologických pacientov.

Časť motorkárov sa v sprievode zamestnankyne nemocnice vybrala na onkologické oddelenie s darčekmi pre deti. Po chvíľke váhania, ako prijmú túto motoristickú návštevu malí pacienti, sa všetky obavy rozplynuli v momente, keď si deti s rúškami na ústach začali prichádzať po darčeky. Na oddelení sú zväčša so svojimi rodičmi, takže sa u nich rýchlo vytratil akýkoľvek ostych.

Tá radosť v očiach detí z darovaných plyšákov, hračiek či hier bola veľkou odmenou pre motorkárov. Malí pacienti sa s nimi radi odfotili. Ležiaci  detskí pacienti dostali darčeky na izbách. Viacerí sa potom vybrali so svojimi novými kamarátmi v motorkárskom oblečení  na parkovisko pred nemocnicou, aby na vlastné oči videli silné motorky, sadli si na ne alebo vyskúšali pridanie plynu.

Dávid Hlinica, ktorý celú akciu inicioval, k tomu uviedol:

„Ešte počas zimných mesiacov, keď sme sa my motorkári nemohli voziť na svojich strojoch, tak som cez jednu spoločnosť vysníval hračky pre deti na onkológii. Dnes sme mali možnosť polovicu z nich odovzdať tu v Banskej Bystrici. Ide o to, aby malí pacienti mali z toho radosť a nemali to také ťažké. Som vďační Marekovi Riehsovi, že to zorganizoval a všetkým motorkárom, ktorí s nami prišli do nemocnice“

Keďže suma, ktorú Dávid vyhral, bola pomerne veľká, podmienkou bolo, aby sa rozdelila na dve polovice. Za tú druhú nakúpia a odovzdajú hračky aj malým onkologickým pacientom v Bratislave. Chopráci, ktorí sú na rozdiel od niektorých iných účastníkov premávky džentlmenmi na cestách, v nedeľu v meste pod Urpínom dokázali, že majú aj veľké srdce.

 

Autor: (tom), Foto: autor