FOTO: Mesto získalo na rekonštrukciu škôlok milióny eur z eurofondov

SPRÁVY
3 /

Vo štvrtok oznámil primátor mesta Ján Nosko dobrú správu pre Bystričanov. Mesto podalo tri europrojekty na rekonštrukciu najväčších  materských škôl  a všetky boli úspešné.

Jedná sa o materské školy na Tatranskej v Sásovej, Radvanskej 28 v Radvani a na Lúčkach v Podlaviciach. Mestu sa na ich rekonštrukciu podarilo získať viac ako tri milióny eur z Operačného programu „Kvalita  životného prostredia“, pomocou ktorých sa na troch materských školách zvýši energetická efektívnosť. Spolufinancovanie mesta bude vo výške 5 percent.

Vedenie mesta sa stretlo s novinármi v areáli MŠ Tatranská. Primátor Ján Nosko na úvod povedal:

„Je to pre mňa tak trochu aj historická udalosť , lebo pred 28 rokmi do tejto škôlky zobrali môjho syna. Na stave tejto i ďalších materských školách v meste vidno veľký technologický a investičný dlh. S pani riaditeľkou sme skonštatovali, že za tie desaťročia, čo škôlka stojí, sa tu okrem úprav interiérov a nevyhnutných opráv nič podstatné neurobilo. Preto som veľmi rád, že v prvej fáze  na troch materských školách vymeníme okná,  zateplíme fasády a urobíme ďalšie opatrenia, ktoré prekategorizujú tieto budovy na nízkoenergetické. Z toho vzniknú úspory, z ktorých vlastne splatíme tú našu finančnú spoluúčasť na europrojektoch..“

Podľa primátora tento rok nebude v Banskej Bystrici  iba rokom Európske mesta športu, ale aj rokom materských škôl. Mesto ich má 27 a viaceré z nich chce zrekonštruovať z eurofondov, ostatné postupne z mestského rozpočtu.

Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík k mestským materským školám uviedol:

„Europrojekty na skôlky pokladám za jedny z najdôležitejších, pretože sa do nich tridsať rokov  neinvestovalo. Ako dieťa som do jednej zo sásovskýcjh škôlok chodil, moja mama tam učí doteraz, takže viem, že za ten čas sa takmer vôbec nezmenili. Investície mesta neskočia týmito tromi europrojektmi, postupne budeme rekonštruovať aj ostatné materské školy v meste.“

V priebehu minulého roka sa mestu z mimorozpočtových zdrojov podarilo čerpať prostriedky na zvýšenie kapacít MŠ na Fončorde a výmenu okien na MŠ v Sásovej. V tomto  trende chce samospráva pokračovať aj ďalej. Decembrové mestské zastupiteľstvo schválilo v rozpočte na rok 2017 financie z eurofondov vo výške 5,4 milióna eur  prioritne na rekonštrukciu MŠ, ďalší milión eur sa použije na opravu a údržbu školských zariadení.

Prednosta mestského úradu Martin Adamec o samotnej príprave europrojektov povedal:

„Najskôr sme museli v rekordne krátkej dobe urobiť energetický audit stavu objektov MŠ, pripraviť projekty ich rekonštrukcie a po získaní stavebných povolení sme mohli podať prvé tri europrojekty na čerpanie eurofondov, s ktorými sme teraz uspeli. Za to sa chcem poďakovať  všetkým spolupracovníkom na mestskom úrade, ktorí na tom robili a pripravujú ďalšie europrojekty, keďže beží posledné programovacie obdobie s možnosťou čerpania štrukturálnych fondov EÚ.“

Mesto teraz musí podpísať s riadiacim orgánom pre eurofondy zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku, spustiť proces verejného obstarávania na výber dodávateľa stavieb. Až potom sa môže začať s rekonštrukciou prvých troch objektov MŠ v tomto roku.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová