FOTO: Mesto pod Urpínom zasypal sneh

SPRÁVY
9 /

Predpovede meteorológov o výdatnom piatkovom snežení v Banskej Bystrici sa naplnili. Husto sneží od skorého ráno a intenzita padania ťažkých snehových vločiek na mesto neustáva. V plnej permanencii sú cestári na mestských, regionálnych i štátnych komunikáciách, sneh odhadzujú aj majitelia budov z chodníkov pred nimi či ľudia na parkoviskách.

Situácia v meste

Nie všade sa darí včas odpratať sneh z ciest či chodníkov. V meste podľa plánu zimnej údržby majú prednosť hlavné cesty, až v druhom rade bočné a vnútroblokové komunikácie. Pokiaľ stihnú odhŕňacie mechanizmy a pluhy obehnúť mesto, na cestách je opäť ďalšia vrstva ujazdeného snehu. Ten sa pri teplotách okolo nuly len pomaly rozpúšťa.

Kým v centre mesta ide skôr o kašovitý sneh, na sídliskách sa vytvára šmykľavá povrchová vrstva ujazdeného snehu. V Sásovej došlo ku kolíziám viacerých áut, ktorých vodiči nezvládli jazdu po klzkej ceste v stúpaniach. Zatiaľ však nebol vyhlásený stav kalamity, cestári pracujú na plné obrátky, aj keď v tomto počasí nemôžu stíhať očistiť všetky úseky v krátkom čase. Preto by vodiči mali jazdiť maximálne opatrne, aby sa vyhli dopravným nehodám.

Pomerne zložitá dopravné situácia je aj ďalších sídliskách, pretože od rána v Banskej Bystrici  napadlo už vyše dvadsať centimetrov čerstvého snehu. Viacerí obyvatelia sa sťažovali, že najmä zrána boli cesty slabo odhrnuté. Popoludní v Sasovej prestali premávat niektoré autobusové linky MHD, mali problém pohýnať sa do svahu. Večer zaznamenali výpadky elektrického prúdu na celom sídlisku. Večer prestalo snežiť, takže sa môžu dočistiť komunikácie. Pozor na ťažký mokrý sneh, ktorý padá z konárov stromov i zo striech.

Horské priechody

Dopoludnia sa darilo zvládať všetky hlavné ťahy vrátane horských priechodov, ktoré boli zjazdné. Donovaly a Šturec sú však pre vozidlá dlhšie než 10 metrov uzavreté a cez Čertovicu mali všetky vozidlá povolený prejazd len s nasadenými snehovými reťazami.   Operačné stredisko krajského riaditeľstva polície popoludní informovalo, že Donovaly sú uzatvorené pre všetku dopravu až do odvolania.  Kolóna áut stála  až po mestskú časť  Jakub. Uzatvorená bola aj  cesta medzi Muráňom a Červenou Skalou pre všetky druhy dopravy až do odvolania. O 16:00 pre husté sneženie uzatvorili aj horský priechod Čertovica pre nákladnú dopravu.

„Na vozovkách ciest je vrstva kašovitého snehu, v nižších polohách do dvoch, v horských do troch centimetrov, na Čertovici až štvorcentimetrová. Tu je okrem hustého sneženia aj silný nárazový vietor a tvoria sa tam snehové jazyky. Vyzývame vodičov, aby jazdili mimoriadne opatrne,“

uviedla pre agentúru SITA dispečerka zimnej údržby Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková.

Dopravné nehody bez ujmy na zdraví, sneh postupne odpratávajú z ciest i chodníkov

Hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ Erik Piater informoval, že do 13:30 hod. mali 19 výjazdov k dopravným nehodám, ktoré sa našťastie obišli len s materiálnymi škodami Hovorkyňa banskobystrického primátora mesta Banská Bystrica Zdenka Sekerešová uviedla, že spoločnosti zabezpečujúce údržbu ciest a chodníkov na území mesta majú v teréne všetky mechanizmy, dočisťovanie priechodov a zastávok MHD zabezpečujú aj aktivační pracovníci.
Podľa predpovede počasia by malo snežiť aj v sobotu dopoludnia. Navyše má klesnúť teplota pod bod mrazu, takže ujazdený sneh bude namŕzať. Preto kto nemusí cestovať alebo súrne jazdiť autom, urobí lepšie, keď zostane doma alebo využije prostriedky MHD, ak budú ďalej premávať Situáciu na cestách v meste a okolí monitorujeme a budeme vás o nej aktuálne informovať.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.