FOTO: Medzinárodný festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2017 je otvorený

SPRÁVY
0 /

Pondelkové dopoludnie patrila historická banskobystrická Radnica slávnostnému otvoreniu 44. ročníka EKOTOPFILM  – ENVIROFILM 2017, ktoré nasledovala po úvodnej tlačovej besede s hosťami.

Otvorenie festivalu

Slávnostného otvorenia na bystrickej Radnici sa zúčastnili, advokátka Zeme Polly Higgins  dokumentaristka a organizátorka festivalu vo Washingtone Maryanne Culpepper, predseda súťažnej poroty Bruce Bucklin, štátny tajomník MŽP SR Norbert Kurilla, prezidentka festivalového výboru Elena Kohútiková, riaditeľ festivalu Peter Lím, primátor mesta Ján Nosko a ďalší hostia, ktorých predstavil moderátor Roman Juraško. Prítomných prostredníctvom videoprenosu pozdravil Erik Solheim, riaditeľ Programu Spojených národov pre životné prostredie.

Primátor mesta Ján Nosko k festivalu uviedol:

„Je to najstaršie podujatie tohto druhu na svete, ktoré sa venuje problematike životného prostredia a my ho už vnímame ako neoddeliteľnú súčasť diania v našom meste. Preto sme neváhali ani chvíľu, keď prišla žiadosť organizátorov Ekotopfilm – Envirofilm o spoluprácu. Témy festivalu s filmami dávajú ľuďom inšpiráciu k ochrane nášho životného prostredia a každý si z toho niečo odnesie. Napokon  i naše mesto bojuje s ekologickými záťažami, takže festival právom patrí do Banskej Bystrice aj v  spojení s Bratislavou.“

Predkladateľka zákona o ochrane Zeme do OSN Polly Higgins povedala:

„Tykajúce bomby v živote našej planéty spočívajú vlastne  v tom, čo riešime my teraz a čo budú musieť riešiť generácie, ktoré prídu po nás. Učíme sa jeden od druhého, napríklad ako zabrániť plošnému výrubu pralesov či lesov, kde sa strácajú vzácne biotopy či živočíšne druhy. Podobné environmentálne problémy má viacero krajín sveta a my môžeme aplikovať tie riešenia, ktoré sa podarilo uplatniť v praxi inde. Medzi najväčšie problémy Zeme patria odpady  a najmä plasty.“

Maryanne Culpepper porovnala náš festival s tým vo Washingtone, ktorý organizuje:

„Na washingtonskom festivale máme filmárov z USA  či  južnej Ameriky, Anglicka, Francúzska, sú to veľké spoločnosti ako napríklad BBC alebo National Geographic. Na slovenský festival sa hlásia filmári z východnej a strednej Európy, malé nezávislé spoločnosti, teda úplne zloženie, čo považujem za úžasne dobré, iný pohľad na vec. Je to o životných príbehoch, ktoré vidíme vo filme, to nás motivuje niečo s tým životný m prostredím urobiť.“

Rekordných viac ako 1000 dokumentárnych filmov z celého sveta zameraných na témy ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja sa prihlásilo na tohtoročný Ekotopfilm – Envirofilm.

Iba 115 z nich postúpilo do súťaže medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa v pondelok  začal v Banskej Bystrici i Bratislave a potrvá do piatka 26. mája, kedy sa budú udeľovať ceny za najlepšie filmy. Ich prehliadka a sprievodný program sú určené pre širokú laickú i odbornú verejnosť.

Pondelkový program – Začíname!

V pondelok 22. mája sa v Banskej Bystrici oficiálne začal 44. ročník Medzinárodného festivalu filmov EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2017. Slávnostne ho na Radnici otvorili vzácni  hostia festivalu na čele s Polly Higgins – medzinárodne uznávanou právničkou, ktorej klientom je naša Zem

O čosi neskôr historické priestory Radnice ovládli Zelený svet a Múdra príroda. Na slávnostnom vyhodnotení 22. ročníka Medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí Zelený svet a 5. ročníka literárnej súťaže Múdra príroda si prevzali ceny chlapci a dievčatá z rôznych kútov Slovenska.

Popoludní sa vďaka Slovenskej agentúre životného prostredia v Banskej Bystrici  stalo centrom festivalového diania multikino CINEMAX  BB v Europe. V sálach A a B sa každý deň od 15:00 do 22:00 hod. premietajú súťažné filmy. Vstup je voľný. Uskutočnia sa tu tiež besedy s filmármi, no diskutovať sa bude aj o aktuálnych problémoch odpadového hospodárstva.

Hneď v prvý deň festivalu riaditeľka najstaršieho enviro filmového festivalu vo Washingtone DC (USA) a bývalá prezidentka National Geographic Television, filmárka Maryanne Culpepper návštevníkom prezradila,  aké sú trendy v dokumentaristike a akým smerom sa uberá prírodopisný film.

Program pokračoval ešte aj večer o 19:00 hod. aktivitou pre rodiny s deťmi na banskobystrickom Amfiteátra Paľa Bielika. Deti sa v rámci enviroaktivity Vtáky v tŕní dozvedeli, aké nástrahy a nebezpečenstvá číhajú na spevace v mestách.

Mali možnosť postaviť si aj vlastnú vtáčiu búdku. Pre ich rodičov organizátori pripravili filmový príbeh SURI z dielne dokumentaristu Pavla Barabáša . Na plátne pod hviezdami sa diváci mohli ponoriť do dobrodružnej expedície po neznámej africkej rieke, na konci ktorej nás čaká vážne zamyslenie nad budúcnosťou jedinečných kultúr skrytých mimo civilizácie.

Viac informácií o programe a sprievodných aktivitách nájdete na stránke www.envirofilm.sk.

Utorkový program – Slovo majú odborníci

Druhý festivalový deň 23. mája je venovaný najmä odborným prednáškam a diskusiám. Hneď ráno sa na Radnici odohráva odborný Seminár pre štátnu správu zameraný na oblasť environmentálnych záťaží. Podujatie je určené odborníkom pracujúcim v oblasti environmentálnych záťaží a okrem všeobecných informácií o environmentálnych záťažiach prezentuje aj konkrétne príklady riešení v tejto oblasti.

Popoludní Vás Slovenská agentúra životného prostredia opäť pozýva na premietanie dokumentárnych filmov do CINEMAX BB. Okrem toho je pripravená aj séria zaujímavých prednášok a následných diskusií s autormi súťažných filmov o životnom prostredí:

18:00 hod. sa v sále B uskutoční beseda na tému: Ako počasie transformuje dopravu?

Miro Holecy sa podieľal na vývoji inteligentných dopravných systémov v Austrálii aj Amerike. Teraz príde do Banskej Bystrice, kde detailnejšie objasní vplyv čoraz premenlivejšej klímy na riešenie dopravnej situácie v meste.

19:00 hod. v sále B na Vás čaká diskusia na tému: Aké sú základné predpoklady, aby bolo mesto rozumné?

Odhaduje sa, že v roku 2050 bude vyše 65 % svetového obyvateľstva žiť v mestách. Podmienkou pre život v meste budúcnosti je udržateľnosť. Odborníci na environmentálne poradenstvo zo spoločnosti Solved so skúsenosťami vo Fínsku a na Slovensku sa podelia o zaujímavé projekty a rozumné riešenia pre mestá budúcnosti.

19:20 hod. v sále A sa môžete porozprávať s autormi dokumentu Ľudia lesu pomôcť nedokážu.

Dokumentaristi, ochranári, autori filmov Nesmrteľný les, Život v oblakoch prezradia zaujímavosti a zážitky z natáčania.

 

Autor: (tom) a Envirofilm, Foto: Mirka Chabadová