FOTO: Malá vodná elektráreň v Šalkovej s rybovodom a vodákmi

SPRÁVY
5 /

Toľko kritizovaná malá vodná elektráreň v Šalkovej funguje od januára tohto roku v skúšobnej prevádzke. Boli sme sa pozrieť, ako to tu vyzerá pred letnými prázdninami, kedy sa zvyšuje aj pohyb ľudí na rieke.

Vodáci

Na Hrone sme zastihli vodákov, ktorí pred hrádzou bezpečne vystúpili na upravený breh a po cca 200 metroch sa mohli opäť pohodlne nalodiť na vodu. Tak to fungovalo aj predtým pri hati vysokej cca 1,2 metra až na to, že niektorí odvážlivci, ktorí skúsili prejsť nebezpečným splavom doplatili na svoj risk životom. Dnes po vykonaní úprav oboch brehov by tu mohol vzniknúť celkom zaujímavý priestor na vodný relax.

Rybovod

Na pokojnej zvýšenej hladine vody pred hrádzou, ktorá pripomína jazero, vidno pohyb rýb. Tie doteraz kvôli hati nemohli migrovať v smere od Banskej Bystrice. Dnes majú popri elektrárenskej hrádzi k dispozícii veľkokomorový štrbinový rybovod v dĺžke 185 metrov, kadiaľ môžu bezpečne preplávať v oboch smeroch všetky druhy rýb a riečnych živočíchov. Týmto miestom sa v zime účinnejšie prevedie aj ľadochod.

Vodné dielo

Výstavba MVE Šalková nad prirodzenou haťou Hrona s inštalovaným výkonom 710 kW sa začalo v januári 2013. Investorom je spoločnosťENERGO-AQUA a.s. Trenčín, ktorá celú elektráreň aj s protipovodňovými opatreniami riešila bez vstupu na pozemky súkromných vlastníkov nachádzajúcich sa za pätou hrádze, ktorí s výstavbou nesúhlasili. Pomerne náročná stavba vodného diela trvala rok a teraz sa symbolicky pokrstila strojná časť.

Odberný objekt derivačnej vodnej elektrárne s novou pohyblivou vakovou hrádzou je na pravej strane rieky. Celá prevádzka elektrárne je automatizovaná. Hluk z turbíny a generátora, ktorý najmä počas nočného kľudu vyrušoval miestnych obyvateľov, do značnej miery eliminujú vykonané technické opatrenia spolu so sadovými úpravami, ktoré sa ešte vykonávajú. Pokiaľ prepadáva voda cez korunu hrádze, tento hluk tu bolo aj doteraz pri hati.

Protipovodňové opatrenia

Investor na vlastné náklady vybudoval protipovodňové opatrenia okolo MVE s ochranou proti storočnej vode, ktoré zvýšia bezpečnosť obyvateľov v blízkosti Hrona pred povodňami. Tie spočívajú v navýšení ochrannej hrádze s podzemnými stenami na ľavom brehu, ktoré slúžia aj proti priesakom vody na pozemky Šalkovčanov bývajúcich na Hronskej ulici. Takto sa stabilizoval aj pravý breh od polí, kde sa proti priesakom ešte kladie drenáž.

Ročná skúšobná prevádzka

„V ročnej skúšobnej prevádzke je vlastná stavba vodnej elektrárne so strojnou časťou a príslušnými stavebnými objektmi. To platí aj pre užívanie rybovodu, vákuovej hate s jej technológiou, podzemných tesniacich stien s úpravami nadzemnej časti hrádzí na oboch behoch Hrona, s drenážou na ľavej strane a monitorovacími sondami na sledovanie hladiny podzemnej vody. Skúšobná prevádzka slúži na vychytanie a odstránenie všetkých prípadných nedostatkov,“

uviedla zástupkyňa ENERGO AQUA a.s. Ing. Veronika Hlavatá.

Poslednou etapou prác sú terénne úpravy oboch brehov a okolia elektrárne, aj s výsadbou zelene. Tieto priestory môžu slúžiť na prechádzky, oddych či rekreačné športy. Výsledný stav MVE Šalková aj s jej pôsobením na okolie bude možné objektívne posúdiť až pri jej nábehu na riadny prevádzkový režim koncom roka. Potom sa ukáže, či súčasná kritika zo strany časti obyvateľov Šalkovej, niektorých ochranárov a vodákov bola oprávnená alebo nie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová