FOTO: Kamennej vile pod Urpínom svitá na lepšie časy, už má svojho pána

SPRÁVY
2 /

Keď sme vlani vo februári fotografovali Kamennú vilu nazývanú Thurzovým domom Pod Urpínom  13, bola táto spustnutá nehnuteľnosť v katastrofálnom stave na predaj. Po zime ju zakrýval hustý porast.

Našli sa noví vlastníci

Zdalo sa, že osud bude voči tejto historickej pamiatke neprajný a postupne sa z nej stane obyčajná ruina. Našťastie tohto roku svitla reálna nádej, že Kamennú vilu sa podarí zachrániť. Našli sa dvaja podnikatelia z Bratislavy, ktorí napokon tento chradnúci objekt kúpili a pokúsia sa mu vdýchnuť nový život. Prvou známkou obnovy je vyčistenie priestoru pred vilou od náletových drevín a buriny.

Nezostáva nám nič iné, len novým vlastníkom držať palce, aby sa im resuscitácia genius loci tohto pamätného miesta podarila. Nebudú to mať jednoduché, pretože rekonštrukcia bude pod prísnym dohľadom pamiatkárov a nebude to lacná záležitosť. V každom prípade je to dobrá správa pre Banskú Bystricu.

História Kamennej vily pod Urpínom

Budova je najstaršou zachovanou stavbou v Banskej Bystrici na tejto strane Hrona. Dom bol pôvodne situovaný na vyvýšenine medzi dvoma mostmi z dnešnej Národnej ulice a Kapitulskej ulice. Pod ním viedla a vedie stará historická cesta z Vígľaša cez Mičinú do Banskej Bystrice.

Historik Vladimír Sklenka o tejto historickej pamiatke hovorí:

„Vila pod Urpínom v Banskej Bystrici patrí medzi skvosty renesančnej architektúry na Slovensku. Mohla byť ďalším turistickým lákadlom medeného mesta, ale zatiaľ stále nie je. V súčasnosti už málokto z Banskobystričanov, či návštevníkov mesta vie, aká vzácna budova stojí na druhej strane Hrona len pár metrov od hlavného námestia.“

Historik dodáva:  

„Prvú dochovanú písomnú zmienku o dome máme už zo 16. storočia v spomienkach fuggerovského faktora Jána Dernschwamma. Ten pripisuje stavbu tohto domu bohatému banskobystrickému nemeckému šľachticovi – ťažiarovi, ktorý si na tejto strane Hrona postavil prepychový, pôvodne drevený dom.“

Samotný jednoposchodový kamenný renesančný dom, ktorý sa nám zachoval do súčasnosti, bol postavený na mieste staršieho v období medzi rokmi 1600 – 1650. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že niektorí autori pripisujú jeho stavbu dokonca uhorskému kráľovi Matejovi Korvínovi a jeho manželke Beatrix Aragónskej, ktorí často navštevovali Banskú Bystricu – teda už na koniec 15. storočia. Krásna stavba slúžila aj ako centrum hospodárskeho majera, neskôr v dome býval záhradník Thurzo.

Keď budete najbližšie prechádzať cestou na Urpínom, určite neprehliadnete kedysi krásnu  Kamennú vilu. Jej genius loci  ani po stáročiach nevyprchal, navyše mu dodáva zvláštne čaro oproti stojaci Rozprávkový  dom…

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová