FOTO: Jesenné slávnosti sásovských materských škôl

SPRÁVY
1 /

Čas rýchlo plynie. Leto vystriedala farebná pani Jeseň, ktorú na najväčšom banskobystrickom  sídlisku oslávili už 6. ročníkom Jesenných slávností materských škôl obvodu Sásová – Rudlová.Táto kultúrno – spoločenská akcia sa koná v spolupráci materských škôl,občianskej rady, poslancov MsZ, rodičov detí a ZŠ  Sitnianska.

V utorok popoludní prichádzali najmenší účastníci v sprievode rodičov a učiteliek. Deti Materských škôl Odbojárov a Sásovskej cesty 21 priviezol do areálu Základnej školy na Sitnianskej ulici vláčik Pretórium.

Predsedníčka Občianskej rady Rudlová – Sásová  I. Ľubica Buranová k tradičnej jesennej slávnosti uviedla:

„Nechce sa mi ani veriť, že túto akciu organizujeme už 6 rokov za účasti všetkých materských škôl na našom sídlisku (okrem MŠ Magurská) a je jedinou tohto druhu v celom meste.  Ďakujem členkám občianskej rady Janke Nosáľovej a Lucii Maršalíkovej, ako aj všetkým pani riaditeľkám a učiteľkám za pomoc a ochotu,  keď sa vo svojom voľnom čase obetovali  pre  naše tradičné Jesenné slávnosti.“

Jesenné stretnutie detí z MŠ sa organizuje  cieľom rozvíjať medziľudské vzťahy s prirodzenou potrebou kontaktu, získaním schopnosti vzájomnej tolerancie formou vzdelávacích a zábavných aktivít. Mohli vidieťaj policajné a hasičské autá s názornými  ukážky príslušníkov policajného a hasičského zboru.

Hneď za bránou základnej školyakoby mávnutím čarovného  prútika sa deti ocitli medzi antickými bytosťami. Bájne bohyne ich sprevádzali až do priestorov jedálne, kde mali pripravené tvorivé dielne podľa loga svojej materskej školy. Tu otvorila slávnosť pani Buranová a  tanečníci z Faber Dance School svojim temperamentným tancom navodili príjemnú a veselú atmosféru v sále.

Akciu prišli podporiť aj sásovskí poslanci Tomáš Novanský,  Andrej RefkaMichal Škantár a Martin Turčan,  ktorí deťom z materských škôl rozdávali darčeky, z ktorých mali nefalšovanú radosť.

„Chcem sa poďakovať riaditeľke MŠ Sásovská cesta pani Milade Ursínyovej a  predsedníčke Občianskej rady Rudlová-Sásová I. pani Ľubici  Buranovej za príkladnú spoluprácu na príprave celej akcie, ktorú organizujú už od roku 2009. Jesenné slávnosti pomáhajú rozvíjať poznávacie schopnosti, fantáziu a tvorivosť detí s využívaním prírodného materiálu, “

uviedol pre náš portál poslanec Andrej Refka, ktorý bol na všetkých doterajších ročníkoch  a pomáhal pri ich organizácii. Teraz prišiel aj so svojím synom z MŠ Strážovská.

Tvorivosť detí v spolupráci s rodičmi bola úžasná.Každá zo zúčastnených MŠ vytvárala rozprávkové  bytosti, zvieratká či lesných skriatkov z prírodného materiálu (papiera, ovocia a zeleniny) maľovaním, kreslením  a lepením.

Deti tvorili v týchto dielňach :

MAĽOVANIE, LEPENIE + OTLÁČANIE  PRÍRODNÍN

PRACOVNÉ ČINNOSTI Z PAPIERA

MAĽOVANÉ TÁCKY – maľovanie, kreslenie, dotváranie

KRÁĽOVSTVO OVOCIA A ZELENINY -Tekvičiaci a  Ovocníčkovia

TVORÍME Z PRÍRODNÉHO A JESENNÉHO MATERIÁL

ROZPRÁVKOVÝ LES – JESENNÉ BYTOSTI A ZVIERATKÁ   z  prírodného materiálu

Veľmi radi sme svojou troškou prispeli k organizácii tohto podujatia. Deti tu spolu s rodičmi vytvárajú rôzne zaujímavé produkty, ktoré potom vystavia vo svojich materských školách. Takto sa vytvára spolupatričnosť medzi malými a veľkými obyvateľmi sídliska,“

dodal poslanec Michal Škantár.

Deti ukázali nielen svoju fantáziu a tvorivosť, ale aj to, že vedia tancovať, recitovať básničkami aspievať  pesničky s jesennou tematikou. Na záver vystúpili žiaci základnej školy s malým olympijským tancom v štýle disco. Potom bájne bohynepreviedli deti rôznymi svetadielmi a ichusilovnosť bola odmenená darčekom – hračkou, ktorá poteší každé detské srdce.

Všetci odchádzali z Jesenných slávností v Sásovej s pocitom vydarenej tvorivej práce, ale aj príjemným zážitkom umocneným spolupatričnosťou detí s rodičmi a učiteľkami materských škôl.

Autor: (dem), Foto: redakčné