FOTO: Na Javorníckej a Starohorskej v noci opäť horeli plastové kontajnery

SPRÁVY
2 /

Počas prázdnin sme na sídlisku Rudlová – Sásová zaregistrovali niekoľko nočných požiarov plastových smetných nádob, V piatok v noci horeli kontajnery na Javorníckej a Starohorskej. Podľa miestnych obyvateľov to už nemôže byť náhoda.

„Na Javorníckej je to už tretí smetiak za posledné dva mesiace To nebude náhoda, niekto to robí cielene,“

napísal v piatok v noci jeden z účastníkov FB diskusnej skupiny  Moja Sásová.

Príslušníci HaZZ  však nevyrážali krátko po desiatej hasiť len požiar na Javorníckej, ale chvíľu potom mali hlásený požiar kontajnerov aj na Starohorskej.   Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici informovalo:

„Na miestach oboch požiarov zasahovali vždy traja príslušníci HaZZ s potrebnou technikou.“

Keďže nešlo o prvé a zrejme ani posledné požiare plastových kontajnerov na tomto sídlisku,  medzi ľuďmi prevláda názor, že niekto sa zapaľovaním plastových kontajnerov zrejme zabáva na úkor Sásovčanov. Nie tak dávno zhorel kontajner na začiatku Javorníckej, potom  bol veľký požiar kontajnerov pod prístreškom na konci tejto ulice, predtým sa to stalo v ďalších častiach najväčšieho bystrického  sídliska.

Najväčší požiar plastových kontajnerov aj s prístreškom, pri ktorom obhorelo zaparkované auto, sa udial na Javorníckej koncom júla krátko pred polnocou. Odvtedy sa vodiči boja parkovať v blízkosti takýchto prístreškov alebo voľne uskladnených umelohmotných kontajnerov.

Vo verejných diskusiách Bystričanov  vyvstáva aj otázka, prečo plastové nádoby na smeti nie sú vyrábané z nehorľavého materiálu alebo na miestach, ako je napríklad Javornícka či Starohorská ulica, nie sú kovové kontajnery na smeti. Ich prípadné zaparkovanie do uzamykateľných prístreškov resp. pod zem by bolo zrejme finančne i logisticky náročné.

Mesto Banská Bystrica na niektorých kritických miestach skúša namontovať fotopasce, ktoré by mohli sledovať pohyb okolo kontajnerov či vytváranie nepovolené skládok mimo termínov odvozu nadrozmerného odpadu. Možno by pomohol častejší pohyb hliadok mestskej polície, alebo väčšia pozornosť obyvateľov sídliska k tomu, čo sa deje okolo kontajnerov. V každom prípade takto to ďalej ísť nemôže…