Foto: Holanďanky na Štiavničkách splnenili olympijské limity

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

V sobotu dopoludnia avizovali holandské olympijské víťazky zo štafety 4×100 m voľný spôsob Ranomi KROMOWIDJOJO a Marleen VELDHUIS, že sa tešia na preteky v rýchlej vode na plavárni Štiavničky. Popoludní obe splnili B-limit OH v Londýne na 100 m voľný spôsob. Ich krajanka Sharon von Rouwendaal štartuje v nedeľu na 200 metrov znak.

_mg_0912Tieto preteky žien v najsilnejšej deviatej rozplavbe boli ozdobou prvého dňa Banskobystrického pohára 2011 v krytej plavárni Štiavničky. Boli to vôbec prvé veľké medzinárodné plavecké preteky v zrekonštruovanej banskobystrickej plavárni s moderným 50-metrovým bazénom, zaradené do oficiálneho kalendára FINA.

Dvojica skvelých Holanďaniek dominovala na ženskej stovke od štartu až do cieľa. Zvíťazila Ranoni Kromowidjojo časom 0:55,16 minúty pred svojou krajankou Marleen Veldhuis, pričom obe splnili B-limit na budúcoročné olympijské hry v Londýne, ktorý je 0:56,54 min. Zároveň Ranoni prekonala rekord mítingu Banskobystrický pohár, ktorý na tejto trati držala Slovenka Miroslava Syllabová časom 0:57,81 min. z roku 2009.

Dobrú úroveň mali aj ostatné plavecké disciplíny mužov a žien, vrátane rôznych vekových kategórií, v ktorých sa nestratili ani plavci z UMB Banská Bystrica. Celkovo na dvojdňovom podujatí štartuje 171 plavcov zo 7 krajín.

Tieto prvé veľké medzinárodné preteky v novej banskobystrickej krytej plavárni otvoril primátor Peter Gogola. Už po prvom dni možno konštatovať, že organizátori odviedli kus dobrej práce a ukazuje sa, že voda v 50-metrovom bazéne z nerezu je rýchla, čo naznačujú prvé rekordné časy skvelých Holanďaniek, ktoré sa nachádzajú vlastne ešte len v štádiu tréningových príprav na letnú olympiádu v Londýne.

Test v Banskej Bystrici teda vychádza na výbornú. Z mesta pod Upínom sa rýchlo šíria dobré správy o rýchlom 50-metrovom modernom bazéne na Štiavničkách, čo k nám môže prilákať ďalších špičkových plavcov z celého sveta. Tí, čo prišli teraz, si pobyt v Banskej Bystrici i podmienky na plávanie pochvaľujú. Spokojný je aj riaditeľ pretekov Milan Záborský.

Azda nabudúce treba uvažovať aj s veľkou elektronickou výsledkovou tabuľou, inak organizácia pretekov nemá chybu. Treba si začať vážiť, čo máme doma a čím môžeme preraziť do sveta. Aj takéto medzinárodné podujatia šíria dobré meno mesta, o tom niet pochýb.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman); foto: Mirka Chabadová