FOTO: Hanlivý nápis na ZUŠ LAVUTA prišiel z vlastnej vôle odstrániť podnikateľ z Topoľčian

SPRÁVY
7 /

Ako sme Vás informovali, v nedeľu objavil riaditeľ Súkromnej základnej umeleckej školy LAVUTA na Magurskej 14 v Rudlovej – Sásovej Alexander Daško na fasáde budovy nasprejovaný hanlivý nápis „Ruské kurvy“.  V stredu tieto sprosté slová zmizli.

Známy hudobník Alexander Daško, ktorého manželka Oľga je Ruska a obaja sa venujú starostlivosti o umelecky nadané deti zo sociálne slabších rodín vrátane verejného pôsobenia vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny, nahlásil tento prípad na políciu. Tá ho zatiaľ šetrí ako poškodzovanie cudzej veci.  

Po medializácii tohto problému sa ohlásil pán Andrej Wiedermann zo spoločnosti AWCLEAN s. r. o.  v Topoľčanoch, ktorá sa zaoberá čistením fasád, že prídu do Banskej Bystrice a na vlastné náklady vyčistia stenu od nasprejovaného nápisu.

Tak sa aj stalo, keď po použití špeciálnej chemikálie tlakovou vodou odstránili sprejovú farbu. Vzhľadom na nekvalitný vonkajší náter fasády sa toto miesto ešte bude musieť premaľovať, čo je však tá najmenšia práca.

Andrej Wiedermann na otázku nášho portálu, čo ho viedlo k takémuto ušľachtilému činu, odpovedal:

Doviedla ma k tomu nezodpovednosť niektorých ľudí a zvrátenosť tohto sveta, keď niekto dokáže hanobiť ruský národ. Viem kto nás oslobodil  a v dnešnej dobe sa tieto veci často prekrúcajú. Pomaly bude Hitler rehabilitovaný a naše deti budú učiť, že Rusko nás v II. svetovej vojne napadlo. Ja mám rád Rusko, preto ma to riadne naštvalo a rozhodol som sa pomôcť pánu Daškovi s manželkou.“

Pán Wiedermann doposiaľ nepoznal Alexandra Daška a o prípade sa dozvedel z Facebooku, kde sa zdieľal náš článok. Našiel si na neho kontakt a ponúkol mu bezplatné odstránenie hanlivého nápisu, kvôli čomu meral cestu z Topoľčian do Banskej Bystrice. Jeho firma AWCLEAN  sa zaoberá čistením fasád, striech a dlažieb na celom Slovensku, toto urobil takpovediac na vlastné tričko.

Alexander Daško sa za túto nezištnú pomoc  poďakoval slovami:

„Moja manželka povedala nášmu synovi, že ešte žijú na svete  ľudia, ktorí neriešia politiku, ale kultúru a problémy ľudí, berú Rusko ako priateľský národ. Samozrejme nájdu sa aj takí, ktorí si to nemyslia a konajú zlo. Ďakovať Bohu, že sú takýto ľudia, ako je pán Wiedermann so svojou firmou, ktorí neváhajú pomôcť druhému. Verím tomu, že takýchto dobrých ľudí je ďaleko viac.“

Napokon viacero čitateľov na našom portáli i na Facebooku odsúdilo toto vandalstvo neznámeho sprejera a považujú to skôr za hanobenie národa, ako poškodzovanie cudzej veci. Prípad sa stal krátko potom, čo umeleckú školu navštívili členovia svetoznámeho ruského armádneho súboru Alexandrovcov. To si myslí aj Alexander Daško, hoci takéto útoky sa objavujú skôr na iné menšiny žijúce u nás…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová