FOTO: Fontána v Národnej konečne funguje aj s krásnou kvetinovou výsadbou v jej okolí

SPRÁVY
10 /

Vlani sme písali o množstve nefungujúcich fontán v našom meste, ktoré v minulosti patrili k pýcham Banskej Bystrice. Okrem tej najväčšej funkčnej na Námestí SNP tie ostatné už roky čakajú na svoju obnovu.

Podľa historikov malo mesto pod Urpínom kedysi asi tridsiatku fontán, z ktorých dnes už takmer nefunguje žiadna. Jedinou viditeľnou a zároveň najkrajšou je fontána na Námestí SNP. Predseda OZ Permon Pavol Grender k tomu uviedol:

„Nejde iba o rovinu pamiatkovú, ale aj o kultiváciu verejných priestranstiev. O Banskej Bystrici sa vie, že patrí k najprašnejším slovenským mestám. Fungujúce fontány by mohli tento problém aspoň čiastočne riešiť.“

V tejto súvislosti ožila spomienka na poschodovú fontánu v Národnej ulici z prvej Československej republiky, ktorá bola replikou monumentálneho vodného diela zo Svetovej výstavy v Paríži. Mala medzikružia z mliečneho skla. Každé poschodie bolo nasvietené inou farbou a tryskala z neho voda. V roku 1969 fontánu nechal vtedajší režim zbúrať. V parku Jozefa Dekreta Matejovie z nej zostalo  len okrúhle betónové torzo, ktoré by si žiadalo umelecké dotvorenie a úpravu trysiek s prúdiacou vodou.

Mesto sa snaží získať na obnovu aspoň štyroch nefunkčných fontán eurofondy. Do dvoch rokov by to mala byť fontána v Národnej ulici, ďalšie v parčíkoch pred mestským úradom, bývalou Hungáriou  a na Fortničke. Potom by mali prísť na rad ostatné. Vo verejnom rozpočte  samospráva vyčlenila  finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu obnovy bystrických fontán a postupne by sa malo začať s ich obnovou.

Tento týždeň sme cestou po Národnej ulici mimovoľne zastali, znenazdajky počujúc zurčanie vody. Boli sme príjemne prekvapení pohľadom na vodu prýštiacu z trysiek roky prázdnej fontány, ktorú opravila pre mesto spoločnosť HL Progres. Jej majiteľ Ján Hanuška nám povedal, že sú pripravení zabezpečiť aj celkovú obnovu fontány, na čo však musí mesto vyčleniť potrebné finančné zdroje. Budúci týždeň obnovia kvetné hodiny o niečo nižšie pod Štátnou operou.

Pravdou je, že fontána v Národnej je ešte ďaleko od ideálu a ešte si vyžiada viaceré stavebné úpravy, ale napriek tomu je neuveriteľné, ako sa tu spustením vody razom vytvorilo príjemné prostredie na oddych. To ešte umocňuje  nádherná kvetinová výzdoba okolo fontány, ktorú pracovníci ZAaRES v poslednej dobe uplatňujú aj v iných častiach mesta.

Keď k tomu pridáme pokosený trávnik v okolí, konečne sa tu človek cíti ako v malom mestskom parčíku, v ktorom je radosť chvíľku si posedieť pri živej fontáne. Tú v horúcom počasí využívajú na osvieženie aj spevaví vtáci.  Až si človek povie, ako málo niekedy stačí k obyčajnej ľudskej radosti…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová