FOTO: Firma po výkopoch pre optokáble urobila v meste nové chodníky

SPRÁVY
5 /

Vlani na jeseň sme na základe podnetov našich čitateľov kritizovali opakované líniové výkopy firiem kladúcich optické káble najmä na sídliskách. Pozitívnym príkladom sú výkopy v okolí kruhového objazdu pri Lidli smerom k mestskému parku a oproti Plážovému kúpalisku.

Tu spoločnosť Profi – NETWORK Slovakia a.s., vykonávajúca pre Národnú agentúru pre sieťové a telekomunikačné služby kladenie optokáblov verejnej telekomunikačnej siete v rámci projektu „Digitálne učivo na dosah“ pre základné školy, urobila výkopy pod chodníkmi, ktoré boli inak v zlom stave.

Po uložení optokáblov firma urobila na svoje náklady popri ceste obrubníky s betónovou dlažbou, takže v týchto miestach má mesto úplne nové chodníky. V prípade poruchy kábla  sa v inkriminovanom mieste vyberie dlažba a po oprave zasa uloží na pôvodné miesto. Odpadne tak búranie asfaltu a jeho následné dolepovanie.

Poslanec za Fončordu Daniel Karas tento spôsob riešenia výkopov v meste víta:

„Na jednej strane samospráva a stavebný úrad vyšli v ústrety investorovi, že mu umožnili robiť  líniovú stavbu na mestských pozemkoch v časti chodníkov, ktoré potom opravia. Mimochodom tieto chodníky boli v dezolátnom stave, teraz sú nové, takže úžitok z toho máme všetci.“

Predseda Komisie MsZ pre dopravu, bezpečnosť, verejnoprospešné služby a verejný poriadok Marek Modranský dodáva:

„Oceňujem prístup vedenia mesta, že investorov ťahajúcich po Banskej Bystrici koridory sietí tlačí do toho,  aby ich podľa možnosti umiestňovali do trás chodníkov a potom ako vyvolanú investíciu  tieto zrekonštruovali na vlastné náklady s novým povrchom. Toto riešenie zároveň zabezpečuje to, že prípadné opravy sietí sa vykonajú bez nutnosti ďalšieho búrania chodníka, iba sa rozoberie dlažba.“

Aj keď nie vždy sa dajú umiestňovať líniové stavby do trás chodníkov a často sú vo verejnej zeleni, výkopy pre nové firmy kladúce svoje optokáble neustále narúšajú vzhľad našich sídlisk.

Odpoveď na otázku, prečo si musí každý z prevádzkovateľov internetovej siete či káblových rozvodov v inom časovom období robiť výkopy prakticky v rovnakom priestore, je jednoduchá. Už dávno mali byť, podobne ako je to v centre mesta, položené v exponovaných častiach výkopov kolektory s otvormi, do ktorých by  príslušný operátor iba zafúkol svoje optokáble.

Keďže sa to v minulosti v Sásovej, na Fončorde ani v Radvani neurobilo, je ťažké túto prvotnú investíciu uskutočniť teraz ex post, keď už takmer každý operátor má položené svoje vlastné siete, hoci často idú tesne vedľa seba….

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová