FOTO: Exkluzívny rozhovor s novým primátorom Jánom Noskom

SPRÁVY
10 /

Je rozhodnuté. Novým banskobystrickým primátorom sa vo voľbách 15.novembra 2014 sa stal riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice  Ján Nosko.

Od ôsmej večer bol Ján Nosko s manželkou, svojimi priateľmi a celým volebným štábom v reštaurácii Angels, kde spoločne čakali na výsledky. Tie sa začali črtať v jeho prospech už po sčítaní hlasov prvých okrskov. Pred polnocou bolo jasné, že sa stal víťazom primátorských volieb.

Ján Nosko s 9.379 hlasmi podporovaný koalíciou SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a nezávislými osobnosťami predstihol svojho rivala Petra Gogolu o 5.491 hlasov, tretí Pavol Bielik strácal na víťaza 7.485 hlasov. Bolo to jedno z najjasnejších víťazstiev v novodobej histórii mesta pod Urpínom. Zloženie 31-členného zastupiteľstva (17 poslancov koalície SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS, 9 BBA a 5 nezávislí) napovedá, že primátor môže nájsť v poslancoch oporu, čo je základný predpoklad dôležitej spolupráce volených zástupcov občanov pre napredovanie mesta.

Nový Banskobystrický primátor Ján Nosko krátko po oznámení volebných výsledkov poskytol nášmu portálu exkluzívny rozhovor:

Vaše prvé pocity po voľbách?

Veľmi ma potešila dôvera obyvateľov Banskej Bystrice, ktorú mi dali. Na druhej strane cítim obrovskú pokoru  a zodpovednosť voči tomuto rozhodnutiu.

Kampaň voči vám bola vedená dosť agresívne najmä z pozície súčasného primátora. Ako ste to znášali aj s rodinou?

Bola to nová situácia a poznanie pre mňa, pretože keď som do toho išiel, tak s takýmto niečím som nepočítal, samozrejme ani moja rodina. Bolo z toho napätie, ale myslím si, že sme sa tým veľmi dobre vyrovnali. Naozaj som mal v rodine obrovskú oporu, takže sme sa cez to preniesli. Ja som človek, ktorý nezvykne opätovať takéto útoky, preto som pokračoval v kampani, ako sme ju začali, to znamená s kľudom a pokojom, vysvetľujúco až do konca.

Vaším programom bolo spájať ľudí. Čo znamená pre vás ako nezávislého primátora nové zloženie zastupiteľstva, ako budete spolupracovať s poslancami?

Platí to, čo som povedal na začiatku, že chcem spájať všetkých a nie rozdeľovať, nech by bolo zastupiteľstvo akékoľvek  Som presvedčený a verím tomu, že Banskobystričania dobre uvažovali pri svojej voľbe a v zastupiteľstve sa zídu ľudia, ktorým na Bystrici záleží. Úlohou primátora je spájať a ja to robiť chcem. Verím, že nájdeme spoločnú reč a začneme problémy Banskej Bystrice riešiť tak, ako to bolo jednak v mojom programe a v programoch kandidátov na poslancov.

Aké budú vaše prvé kroky v pozícii primátora?

Okrem vymenovania svojich najbližších spolupracovníkov to bude stretnutie so zamestnancami mestského úradu. Myslím si, že je potrebné, aby si osvojili tú filozofiu, ktorú vedenie mesta má a aby sa s ňou stotožnili, Všetci musíme ťahať za jeden povraz a musíme mať spoločný cieľ posúvať veci ďalej. Ukázať ľuďom, že sa to dá  inou politickou kultúrou, ako doteraz.

Nie je schválený rozpočet mesta na tok 2015 ani ďalšie dôležité dokumenty, čo s tým chcete robiť?

Áno bude treba sa pozrieť na návrh rozpočtu  a možno ho prehodnotiť a čím skôr prijať. Územný plán mesta  a plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja sú strategické dokumenty. Je potrebné, aby sa našiel konsenzus na ich prijatie, pretože od nich sa odvíja čerpanie eurofondov, zamestnanosť a rozvoj mesta. Verím, že nájdeme spoločnú reč s poslancami, dokážeme tieto dokumenty schváliť a posunieme mesto dopredu.

Od roku 2008 ste úspešne viedli Detskú fakultnú nemocnicu v Banskej Bystrici a teraz odchádzate viesť mesto. Nechávate v nemocnici schopný manažment, aby nemocnica ďalej napredovala?

Myslím si, že v Detskej fakultnej nemocnici je veľmi schopný manažment, nemocnicu dobre pozná, takže verím, že budú fungovať aj naďalej, ako doteraz a že si vytvoria mechanizmus aj bezo mňa tak, aby procesy išli správnou  cestou dopredu. Samozrejme z pozície primátora, kedykoľvek budem môcť pomôcť, veľmi rád tak urobím.

Pán Nosko, ešte raz gratulujeme k úspechu a veľa šťastia pri riadení mesta pod Urpínom…

Veľmi pekne ďakujem a pozdravujem aj čitateľov Bystricovín (úsmev).

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová