FOTO: Dva nové polyfunkčné domy na Huštáku budú dýchať históriou

SPRÁVY
7 /

Iba nedávno sa na konci Dolnej ulice a na začiatku Kuzmányho ulice začali stavať dva nové polyfunkčné domy, dnes už začínajú naberať reálne kontúry. Obidve stavby obohatia Hušták o objekty s nádychom minulosti, keďže na ich miestach boli kedysi dve historické školy.

Nový polyfunkčný dom na konci Dolnej ulice

V blízkosti bývalej Dolnej brány vedľa kostola Svätej Alžbety, ktorú zbúrali v roku 1880,  bola predtým aj budova školy, v ktorej pôsobil Matej Bel. Začiatkom 20.storočia tu postavili tri školské budovy, ktoré sa však po silnom poškodení v 50-tych rokoch minulého storočia  museli asanovať.

Zostal po nich len odkrytý štítový múr susednej budovy, ako sme ho videli do mája tohto roku, keď začala výstavba nového polyfunkčného domu. Investorom je spoločnosť  Čako s.r.o. a bude to dielo architektov Ladislava BradiakaRomana Jariabku z ateliéru architektúry a dizajnu AABJ.

Po dokončení tu vznikne objekt s dvomi nadzemnými podlažiami a podkrovím, ktorý vhodným architektonickým riešením vytvorí elegantné ukončenie Dolnej ulice v nároží smerom k Huštáku. Na 1.nadzemnom podlaží bude cukráreň a malá kebabová reštaurácia, na druhom administratívne priestory a v podkroví bývanie.

Momentálne je takmer hotová hrubá stavba, kladie sa krytina na strechu. Po osadení okien a nahodení vonkajších fasád sa budú môcť aj počas nastávajúcich chladnejších mesiacov či zlom počasí robiť dokončovacie stavebné práce v interiéroch. Treba povedať, že stavbári pokračujú plynulo dobrým tempom a počas výstavby ľudia v okolí nepocítili negatívne dôsledky stavebného ruchu, okolo tavby je poriadok.

Jednou z podmienok pamiatkárov bolo, aby sa architektúra nového polyfunkčného domu v náznakoch podobala na budovu bývalej historickej školy, čo už vidno aj na kontúrach hrubej stavby. Zároveň sa zachová uličná čiara Dolnej ulice s nárožím, kde bude aj hlavný vstup.

Polyfunkčný dom Hušták na mieste bývalej dievčenskej školy

Oproti na začiatku Kuzmányho ulice smerom od Huštáku, medzi štátnou cestou I/66 a mestskou komunikáciou vyrastá ďalší nový polyfunkčný dom „Hušták“, v ktorom budú aj priestory pre vzdelávanie.  Do konca 70-tych rokov minulého storočia tu stál objekt Rímskokatolíckej dievčenskej meštianskej školy z roku 1907.

Polyfunkčný dom „Hušták je dielom architektov Eriky a Jána Gondovcov z AG ATELIÉR pre investora Gorea s.r.o.. Jeho Jeho vybudovaním sa urbanisticky dotvorí uzáver Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica na jej juhozápadnom okraji, ktorý v tejto časti mesta asanáciou dievčenskej školy chýbal.

Toto územie je značne zaťažené inžinierskymi sieťami, ktoré musel stavebník zložito prekladať. Tieto náročné práce trvali niekoľko mesiacov, až následne sa mohli urobiť základy so železobetónovou doskou. Aktuálne sa dokončila betonáž stĺpov prvého nadzemného podlažia a pôjde sa na stropy s následnou betonážou druhého nadzemného podlažia a ustúpeným tretím podlažím.

Tvar budovy po konzultáciách s pamiatkármi bude obsahovať tvaroslovie pôvodnej dievčenskej školy. Polyfunkčný dom má naprojektovanú pasáž, ktorá prepojí chodník so zastávkou MHD a Kuzmányho ulicou. Parkovanie sa rieši  zo strany chodníka pri I/66. Plynulosť postupu výstavby hornej stavby bude závislá od počasia. Aj v tomto prípade sa stavebník snaží udržiavať v okolí stavby poriadok.

Na prízemí (1.nadzemné podlažie) budú priestory kaviarne resp. rýchleho občerstvenia so zázemím, prenajímateľné priestory pre obchody, služby a prípadne administratívu. Bude tu aj výťah pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Ďalší malý výťah je určený pre byty v hornom podlaží.

Väčšina disponibilnej plochy 2.nadzemného podlažia je určená pre školu s učebňami a kanceláriami. Tieto priestory však môžu byť využité aj pre administratívne účely. Uvažuje so aj so zriadením kaderníctva resp. priestoru služieb. 3. nadzemné podlažie je ustúpené od pôdorysu a budú tu dva byty.

Obidva polyfunkčné domy po svojom dokončení vrátia Huštáku v závere Dolnej a Kuzmányho ulice hmotový výraz, ktorý mala táto historická časť mesta na prelome 19. a 20.storočia, samozrejme už v modernom prevedení.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová, AABJ a AG ATELIÉR