FOTO: Na Dolnej 22 vzniká nová lezecká stena Brutál povala

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Donedávna v Banskej Bystrici fungoval dobročinný projekt „Brutál povala – brutálna bouldrovka“. Išlo o lezeckú stenu centra CABALLO pre horolezcov v podkroví rodinného domu na Dolnej 22 aj s požičovňou lezeckého materiálu.

 Lezecké centrum CABALLO poskytovalo svojim návštevníkom možnosť liezť po dvoch umelých lezeckých stenách, z toho jedna bola v bývalej Fitarene s plochou 280 m2 a najdlhším stúpaním 12 metrov. V súčasnosti tu vzniká nová atraktívna lezecká stena „Brutal povala“, ktorá bude mať lezeckú plochu približne 200 m2.

 Spolu s Jakubom Švubom, ktorý na Dolnej 22 býva, sme sa boli pozrieť v podkrovných priestoroch. Tie sa teraz rekonštruujú, aby tu vynikol priestor pre novú“Brutál povalu“. Dole na prízemí je predajňa Bocianik, hore internát pre študentov.

Sídli tu aj Caballo Climbing Club Bocianik Banská Bystrica (CCCBBB – Caballo bola prezývka Jakubovho otca). Jakub Švub nám povedal niečo o histórii pôvodnej lezeckej steny:

„Vzniklo to tu pred 16 rokmi ako prvá lezecká stena v Banskej Bystrici a jedna z prvých na Slovensku. Mohli tu trénovať horolezci, ktorí chodili do skál. V zime pod plechovou strechou,  to boli brutálne podmienky, vrátane mrazu. Prikurovali sme len radiátorom na plynovú bombu, ale keď tu bolo 30 ľudí, tak si človek na to zvykol  a dokonca mohol  byť aj v tričku.“

Nezostalo však len pri tejto lezeckej stene:

Postavili sme ešte lezeckú stenu Pavúk v spolupráci s UMB v telocvični na Tajovského a ďalšiu Škorpión  vo Fitarene, ale keďže tá skončila a spolupráca s UMB bola pred 2 rokmi ukončená, tak sa bystrickí lezci ocitli bez útočiska. Na to konto sme sa rozhodli zrekonštruovať priestory tu na Dolnej 22 aj s využitím materiálu odtiaľ. Zateplíme strechu, aby sa tu dalo vydržať  v lete v zime. Dosky s úchytmi pôjdu dolu, natrieme ich špeciálnou farbou s pieskom pre lepšiu priľnavosť a  po dokončení izolácie pôjdu späť na svoje miesto, na podlahe sú vaky s molitanmi, na ktoré môžu lezci bezpečne dopadnúť.“

V podkroví na Dolnej 22 prebehnú ďalšie stavebné úpravy, zrekonštruuje sa schodište na nižšie podlažie, kde budú sociálne zariadenia, šatne a mala posilňovňa. Pôvodné priestory s lezeckou stenou slúžili len k voľnému tréningu horolezcov.Tie nové už bude prevádzkovať klub CCCBBB a budú prístupné aj verejnosti, aby sa pokryli prevádzkové náklady.

„Lezecká stena bude k dispozícii nielen pre horolezcov, ale budú tu aj  detské krúžky. Tým sa budú venovať profesionálni tréneri. Jednotlivé stupne obtiažnosti ciest na stene budú vyznačené farbami, takže si ich môžu vyskúšať lezci podľa svojich schopností, aj úplní začiatočníci,“

vysvetľuje Jakub Švub.

Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu a nevyniknú nepredvídateľné problémy, nová „Brutál povala“ by sa mohla otvoriť na jeseň. Banská Bystrica tak získa ďalšiu športovú atrakciu, na ktorú sa prídeme pozrieť po jej dokončení. Aktuálne môžete disanie v CCCBBB sledovať na https://www.facebook.com/brutalpovala/.

Autor: (tom), Foto: CCCBBB