FOTO: Dnes mám rande so svojím mestom… (časť 1.)

SPRÁVY
1 /

Na potulkách historickým jadrom nášho mesta sme na rozdiel od všedných dní trochu zdvihli hlavy hore a sústredili sa na architektonické detaily, ktoré zdobia historické budovy v centre Banskej Bystrice. Vznikla z toho celkom zaujímavá fotogaléria, ktorú vám dnes ako malé prekvapenie ponúkame.

Ono je to už tak, že keď Bystričan takmer denne prechádza ulicami svojho mesta okolo skvostov našej histórie, takpovediac mu trochu zovšednejú, lebo ich má natrvalo zafixované vo svojej pamäti a pozerá sa na ne skôr periférne, ako detailne.

Nie tak sú na tom turisti a večne zvedaví fotografi, ktorí objavujú nové veci. Napokon poznáte to aj z vlastnej skúsenosti, že keď prídete do nejakého mesta v zahraničí, ktoré poznáte iba z fotografií alebo internetu, skúmate všetky pre vás nové veci dôkladnejšie, ako domáci, ktorí to už majú v oku.

Aj my sme sa takto prešli Hornou ulicou cez Námestie Štefana Moysesa, Námestie SNP až po Dolnú ulicu. Pristavovali sme sa pri viac. či menej známych historických budovách, a sústreďovali sa na architektonické detaily ich  priečelí. Zrazu zisťujeme, že naše mesto je krásne aj v detailnom pohľade. Musíme byť hrdí na výsledky prác našich predkov – zručných  architektov, stavbárov, remeselníkov, sochárov či maliarov.

Nebudeme vás zbytočne zaťažovať prívalom ďalších slov. Radšej si spolu s nami vychutnajte krásu vybraných detailov architektonických prvkov na historických budovách v samom centre mesta pod Urpínom. Určite ich poznáte, len ste sa ešte na ne možno nezahľadeli z takéhoto detailného uhla pohľadu.

Nabudúce vám takto priblížime ďalšie banskobystrické ulice. Ako tomu pracovno – žartovne vravíme po vzore Tublatanky, dnes si dáme opäť „rande so svojím mestom“.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová