FOTO: Barborská cesta – nabudúce Peter Sagan pokrstí svoj stupák na Španiu Dolinu

SPRÁVY
1 /

V sobotu dopoludnia pri Barbakane otváralo Občianske združenie Banský región – Terra Montanae s mestom Banská Bystrica a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko 2. ročník Barborskej cesty pre chodcov a prvý ročník cyklotrasy. Podujatie pozdravil z horských bicyklov v  Tepliciach Peter Sagan, ktorý chcel prísť otvoriť cyklotrasu na Španiu Dolinu.

Slávnostné otvorenie 2. ročníka Barborskej cesty pri Barbakane

Barborská cesta znamená aj začiatok letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici. Moderátor zahájenia jej druhého ročníka Branislav Stančík, vlastivedný sprievodca  a člen realizačného tímu, privítal pri Barbakane cykloturistov  a hostí.

Za mesto Banská Bystrica vystúpil s príhovorom druhý viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan:

„Vítam všetkých účastníkov cyklotúry v Banskej Bystrici na mieste, kde začína Barborská cesta, ktorá má 190 kilometrov. Na poslednom workshope sme vyhodnotili minulý ročník a spejeme k doriešeniu všetkých problémov tak, aby boli všetci účastníci Barborskej cesty v novom ročníku spokojní. Verím, že vo vzájomnej spolupráci budeme napredovať.“  

Riaditeľ OOOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč povedal:

„Organizátorom Barborskej cesty sa podarilo pre tento ročník pripraviť niečo nové, čo pozdvihne tento projekt na ešte vyššiu úroveň. Banská Bystrica je mesto, kde sa stále niečo deje, takže prajem všetkým úspešný deň na cyklotrase do Španej Doliny.“

Barborská cesta je pomenovaná podľa svätej Barbory – patrónky baníkov. V tejto oblasti ľudia po stáročia nachádzali zlato, striebro, meď a iné kovy. Na trase sú historické mestá ako Banská Bystrica, Kremnica, Banská Štiavnica, Zvolen,  ale tiež atraktívne banícke obce Špania Dolina a Staré Hory, obec Hronsek s dreveným artikulárnym kostolom, kúpeľná obec Sklené Teplice, či turistické strediská Skalka a Krahule. 

Poslanec a podporovateľ cestovného ruchu Ľubomír Motyčka sa dotkol podpory takýchto projektov samosprávami:

„Je tu množstvo podujatí, ako je Barborská cesta a ja ako poslanec mesta prakticky nemám na tom vlastne žiadnu zásluhu. Uvedomujem si, že dnes sa preto darí Banskej Bystrici a rozvíja sa aj tento produkt, že sa snažíme nezavadzať, ale pomáhať ľuďom, ktorí sú aktívni a šikovní, vytvárať im podmienky. Vďaka tým, čo ste prišli a máte perfektné nápady.“

Účastníkov otvorenia druhého ročníka Barborskej cesty pozdravil americký priateľ OZ Terra Montanae z Los Angeles, ktorý s priateľmi pomáha pri prekladoch materiálov do angličtiny a podporuje aj tento projekt.

Slova sa ujal autor myšlienky Barborskej cesty a predseda OZ Terra Montanae Juraj Slašťan:

„Chcem vám prezradiť jedno tajomstvo. Oslovili sme našu patrónku svätú Barboru, aby u sv. Petra vybavila pekné počasie, čo sa stalo. Z Banskej Bystrice sa presunieme na Španiu Dolinu, kde vás čaká zaujímavý program a občerstvenie.“

Pozdravný list Petra Sagana a budúce otvorenie jeho stupáku na Španiu Dolinu

Prečítal ho Ján Piško v mene nášho majstra sveta v cyklistike. Peter Sagan sa poďakoval za pozvanie, ospravedlnil svoju neúčasť kvôli pretekom v zahraničí a okrem iného napísal:

S Barborskou cestou som sa oboznámil zatiaľ iba prostredníctvom propagačných materiálov. Musím však povedať, že trasa, ktorá prechádza krásnou prírodou, cez historické banícke mestá a obce má veľký význam pre domácich i zahraničných turistov, cykloturistov, ale hlavne pre mladú generáciu. V rámci môjho profesionálneho života cyklistu prechádzam mnohými krajinami a myslím si, že Slovensko v ničom nezaostáva, dokonca v mnohom ich aj predstihuje. Držím vám všetkým palce.“

Organizátori Barborskej cesty navrhli Petrovi Saganovi, aby sa časť cyklotrasy na Španiu Dolinu začala nazývať „Saganov stupák“. Peter toto s radosťou prijal a povedal, že keď bude môcť na konci sezóny, tak príde túto cyklotrasu pokrstiť.

Po úvodných príhovoroch sa účastníci otvorenia nového ročníka Barborskej cesty presunuli pešo alebo na bicykloch do baníckej obce Špania Dolina, kde bolo pre nich pripravené občerstvenie so zaujímavým  kultúrnym programom.

Cykloturisti prešli 13-kilometrovú trasu od Barbakanu do starobylej baníckej obce za hodinu, chodcom to trvalo okolo 2,5 hodiny. Celkovo absolvovalo túto úvodnú trasu v  krásnom počasí 60 turistov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová