FOTO: Americké bojové lietadlá A-10C Thunderbolt na Sliači

SPRÁVY
9 /

V pondelok 18. mája bolo na leteckej základni Sliač rušno. V rámci spoločného slovensko – amerického cvičenia pristáli na letiskovej dráhe štyri bojové lietadlá A-10C Thunderbolt US Air Force z 354. Expedičnej bojovej letky.

Na Sliač prileteli 4 americké stroje

Vojenských letcov prišiel pozdraviť americký veľvyslanec v SR Theodore Sedgwick v sprievode veliteľa Vzdušných síl OS SR Miroslava Korbu. Obaja spolu s novinármi čakali na prílet štyroch bojových strojov americkej armády, nazývaných pre svoj vzhľad aj warthog (prasa bradavičnaté). Napokon sa na oblohe objavili postupne po dve lietadlá A – 10 C Thunderbolt, ktoré prileteli z Rumunska.

Na Slovensku robia spoločne s našimi ozbrojenými silami tréningy podpory pozemných síl a útokov na vybrané ciele na zemi. Zároveň cvičia logistiku s našou protivzdušnou obranou. Americký veľvyslanec na Slovensku Theodor Sedgwick si pochvaľoval spoluprácu amerických a slovenských vojakov:

„Tieto spoločné tréningy slúžia k lepšej koordinácii a pripravenosti bojových jednotiek na území Slovenska. Som veľmi rád, že som mohol dnes na Sliači privítať našich chlapcov na Thunderboltoch.“

Spolupráca pilotov i pozemného personálu

Medzi novinárov prišli aj americkí piloti, zatiaľ čo letiskový vojenský personál pozorne prezrel všetky štyri bojové lietadlá a pripravoval ich na odlet. 36-ročný  podplukovník Ryan Hayde  z Arizony na otázku nášho portálu, či ako bojový pilot musel so svojím lietadlom riešiť aj mimoriadne zložité situácie, odpovedal:

„Každému z nás, kto lietame, sa už niečo pokazilo, je to ako s autom. Ale pilot sa s tým musí dokázať vyrovnať, aj na to slúži výcvik. Zúčastnil som sa viacerých bojových operácií. Raz sa mi stalo, že mi začal horieť jeden motor. Ako dobre, že Thunderbolt má dva motory. Dokázal som stroj vymanévrovať tak, že s druhým motorom som bezpečne pristál.“

Veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba k samotnému spoločnému slovensko – americkému cvičeniu uviedol:

„Toto cvičenie bolo dlhodobo plánované a schválené vládou SR. S Američanmi precvičíme  od pondelka do piatku celý komplex procedúr. Naši letovodi navádzajú americké lietadlá, prebiehajú streľby na pozemné ciele v Malackách, precvičuje sa naša protivzdušná obrana. Každé cvičenie je pre nás veľkým prínosom, naši piloti si zvykajú na spoluprácu, ten osobný kontakt je nenahraditeľný.“

A-10 Thunderbolt  

  Je americké jednomiestne vojenské lietadlo určené na blízku leteckú podporu pozemným jednotkám, a to hlavne ničením tankov a iných obrnených cieľov. Jeho pôvodný variant A vznikol začiatkom 70-tych rokov minulého storočia a odvtedy sa vyvíjal. Je to prvé americké lietadlo navrhnuté ako lietadlo blízkej leteckej podpory. Môže operovať do max. vzletovej výšky 7.625 m, maximálnou operačná rýchlosť je 706 km/h.

A-10 má vynikajúce manévrovacie schopnosti pri nízkych rýchlostiach a výške, pretože jeho veľká plocha krídel a veľké krídelká to dobre umožňujú. Vysoký pomer strán krídel umožňuje tiež krátke vzlety a pristátia, čo umožňuje prevádzku už aj z primitívnych vzletových dráh blízko prednej línie. Lietadlo môže lietať aj dlhšiu dobu  vo výške pod 300 m s 2,4-kilometrovou viditeľnosťou. Väčšinou letí na relatívne pomalej rýchlosti (560 km/h), čo je oveľa lepšie pre pozemné útoky, ako rýchle stíhacie bombardéry, ktoré majú často problémy zo zameraním na malé a pomalé ciele.

Ide o mimoriadne ťažké lietadlo (11.321 kg v prázdnom stave). Môže prežiť mnoho priamych zásahov z priebojných a vysoko explozívnych striel až 23 mm. Má trojité zálohovanie v systémoch a  dvojaký nadbytočný hydraulický systém. To umožňuje pilotom lietať a pristáť aj v prípade straty časti krídla alebo jeho hydraulických častí. Za letu bez hydrauliky sa používajú ručné prechodné systémy riadenia letu, čo umožňuje dostať lietadlo pod kontrolu.

Lietadlo je navrhnuté tak, aby bolo schopné letu s poškodeným jedným motorom, bez jedného chvostového stabilizátora, bez jednej výškovky a bez polky jedného krídla. Pilota chráni 540 kg kvalitného titanu. Vpredu má sedemhlavňový 30 milimetrový rotačný guľomet. Na nosičoch pod krídlami je A-10 schopné niesť  rakety a všetky druhy inteligentnej munície.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová