FOTO:  Ako sa vám pozdávajú letné terasy na Námestí SNP?  

SPRÁVY
1 /

Pomaly ale isto sa aj v Banskej Bystrici končí letná turistická sezóna, hoci pred nami je ešte Radvanský jarmok. Tohtoročnou novinkou pre Bystričanov a návštevníkov mesta na Námestí SNP boli nepochybne novoupravené letné terasy.

Tie museli ich majitelia pripraviť podľa schválených Zásad podmienok zriaďovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica, platných od 1.januára 2014. Po dlhej diskusii sa našlo kompromisné riešenie, ktoré určilo ich rozmiestnenie, tvar konštrukcií i farbu prekrytia.

Na jar sa osadzovanie nových letných terás rozbiehalo iba pozvoľna. Znamenalo to pre viacerých majiteľov reštaurácií a kaviarní investície navyše, ale dnes možno povedať, že  Námestie SNP vďaka nim získalo ešte sympatickejší výraz, než aký malo v nedávnej minulosti.

Oproti pôvodným návrhom sa majiteľom a prevádzkovateľom terás umožnilo vybudovanie pódií, aby návštevníci nesedeli šikmo podľa sklonu dlažby. Rovnako sa zväčšila výška bočných presklených stien na 150 cm. Prijalo sa aj viacero obmedzení samotnej prevádzky terás, ktorá je teraz bezkolízna.

 „Je to výsledok kompromisu medzi striktnými požiadavkami mesta, pamiatkárov, prevádzkovateľov letných terás a majiteľov budov na Námestí SNP. Podľa vzoru Banskej Bystrice chcú postupovať aj ostatné mestá,“

uviedol poslanec Jakub Gajdošík, ktorý je predsedom komisie pre dopravu a verejný poriadok.

Slnečníky a výsuvné markízy sú do výšky 1.nadzemného podlažia fasád, aj s ponechaním 3-metrového komunikačného priestoru od budov. Označenie prevádzok je na lemoch ich prestrešenia, ktoré má jednotný pastelový nádych do béžová. Z nadhľadu toto farebné riešenie pôsobí celkom príjemne a kompaktne.

Poslanec Ladislav Topoľský k tomu dodáva:

Aj keď niektoré veci sa mohli dotiahnuť inak, zatiaľ platia prijaté zásady pre zriaďovanie a prevádzkovanie letných terás v centre mesta. Po analýze skúseností z ich prvej prevádzkovej sezóny sa môžeme posunúť ďalej, aby sme súčasný stav ešte vylepšili. K tomu by prospela aj širšia verejná diskusia.“

A čo poviete na nové letné terasy v centre mesta vy, naši čitatelia? Páčia sa vám alebo máte k nim výhrady? Privítame všetky vaše názory, ktoré nám pošlete v komentároch k samotnému článku alebo mailom do redakcie na info@bystricoviny.sk. Radi ich zverejníme.

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová